ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟ ΙΚΑ

του Κυριάκου Θεοδοσιάδη

Διανύουμε μια περίοδο αυστηρής δίωξης της ανασφάλιστης εργασίας. Το χρηματικό πρόστιμο ξεπερνά τις 10.000 € ώστε να καθίσταται ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου η ανασφάλιστη εργασία. Το γεγονός μάλιστα της οικονομικής ένδειας των ασφαλιστικών ταμείων, προδιαθέτει για μελλοντική αυστηροποίηση των διαδικασιών ελέγχου.

Μέχρι εδώ όλα καλά και ωραία, αφού δεν πρέπει ούτε συζήτηση να γίνεται για ανασφάλιστη, έστω και μιας ώρας, εργασία. Στο σημείο αυτό όμως εμπλέκεται η υποχρέωση άσκησης φοιτητών ή πτυχιούχων Φαρμακευτικής στα Φαρμακεία.

Οι φοιτητές ή οι πτυχιούχοι Φαρμακευτικής ασκούνται στα φαρμακεία, επειδή η άσκηση αυτή είναι υποχρεωτική από τον νόμο και απαραίτητη για την λήψη πτυχίου. Η άσκηση αυτή όμως δεν είναι παροχή υπηρεσιών από τον ασκούμενο προς τον φαρμακοποιό, αλλά αντιστρόφως παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών από τον φαρμακοποιό προς τον ασκούμενο. Στην διάρκεια της άσκησης ο ασκούμενος δεν αμείβεται ακριβώς για τον λόγο που εξήγησα παραπάνω. Στις περισσότερες δε περιπτώσεις ο ασκούμενος αισθάνεται βαθύτατα υποχρεωμένος έναντι του φαρμακοποιού, εάν ο τελευταίος αποδεχθεί την πραγματοποίηση της άσκησης στο φαρμακείο του.

Το αντιφατικό σε σχέση με την πραγματικότητα είναι ότι κατά το ΙΚΑ ο ασκούμενος είναι εργαζόμενος και κατά συνέπεια πρέπει να ασφαλίζεται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι φαρμακοποιός που θα εντοπιστεί να απασχολεί ανασφάλιστο ασκούμενο, θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο 10.500€. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας αυτό οδηγεί σε πλήρη ουσιαστικά "απαγόρευση" άσκησης στα φαρμακεία. Θα μου πείτε πως στην πράξη γίνεται το τελείως αντίθετο. Οι φοιτητές δηλώνουν ότι ασκούνται σε συγκεκριμένο φαρμακείο, ο φαρμακοποιός δηλώνει ενυπογράφως ότι πραγματοποιήθηκε η άσκηση στο φαρμακείο του και "ούτε γάτα ούτε ζημιά". Θα υπενθυμίσω ότι έχουν υπάρξει ελάχιστα μεν υπαρκτά δε περιστατικά επιβολής προστίμων σε φαρμακεία, με κίνδυνο για τους λόγους που εξήγησα τα περιστατικά να αυξηθούν κατακόρυφα, υπάρχει δε και σχετικό έγγραφο από το ΙΚΑ προς την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης) που επιβεβαιώνει αυτή την υποχρέωση του φαρμακοποιού.

Από την πλευρά μου αισθάνομαι την ανάγκη να δημοσιοποιήσω την υποχρέωση αυτή αφ' ενός μεν για να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι ασκούντες και ασκούμενοι το νομικό εργασιακό πλαίσιο που διέπει την άσκηση και αφ' ετέρου να προτείνω στον ΠΦΣ αλλά και στους φοιτητικούς συλλόγους να επιδιώξουν την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας απαλλάσσοντας την υποχρέωση άσκησης από την υποχρέωση ασφάλισης. Αλλιώς ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. 

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο πατήστε εδώ.