ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μερική πληρωμή των φαρμακοποιών στα μέσα Μαΐου εξετάζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

Εναλλακτικό σχέδιο πληρωμής του 50% της οφειλής προς τα φαρμακεία, στα μέσα του επόμενου μήνα, εξετάζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, λόγω της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει με καθυστέρηση 15 ημερών σε μερική πληρωμή των οφειλόμενων στους φαρμακοποιούς, εξετάζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Τα διαθέσιμα του Οργανισμού δεν επαρκούν, καθώς δεν θα ξεπεράσουν στο τέλος του μήνα τα 70 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο στους φαρμακοποιούς πρέπει να καταβάλει 160 εκατομμύρια.

Η πληρωμή αφορά συνταγές του Ιανουαρίου και καθίσταται ληξιπρόθεσμη στις 30 Απριλίου.
Το σενάριο που εξετάζεται είναι να καταβληθεί το 50% του οφειλόμενου ποσού στα μέσα Μαΐου.
Οι πληροφορίες αυτές έχουν θορυβήσει τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι κινούνται με ελάχιστη έως μηδενική ρευστότητα.
Τυχόν πρόβλημα με τη εξόφλησή τους, θα μεταφερθεί σε ολόκληρη την αλυσίδα διάθεσης φαρμάκου, η οποία βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Οι φαρμακοποιοί πληρώνουν με επιταγές, οι οποίες λήγουν όταν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Σε περίπτωση καθυστέρησης, ξεμένουν από ρευστότητα, η οποία έχει αντίκτυπο στις φαρμακαποθήκες, τους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς και τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Το ενδεχόμενο να προκύψουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά είναι ορατό, δεδομένου ότι οι πολυεθνικές ζητούν πληρωμή με την παραλαβή (cash on delivery), προκειμένου να στείλουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα.

Επιστολή

Τα προβλήματα αυτά θέλουν να θέσουν στον πρωθυπουργό έξι φορείς του φαρμάκου, δηλαδή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) και ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ).
Εκπροσωπώντας τους παραπάνω φορείς, το προεδρείο του ΠΦΣ απέστειλε την Τετάρτη επιστολή στον πρωθυπουργό.
Ζητείται συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, με την οποία θα τον ενημερώσει για τα προβλήματα τροφοδοσίας που θα προκαλέσει στην αγορά ενδεχόμενο καθυστέρησης στην εξόφληση του ΕΟΠΥΥ.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, με τη συνδρομή του «...θα αποφευχθούν καταστάσεις οι οποίες θα δυσχεράνουν το έργο της κυβέρνησης σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία...».

Συνεδριάσεις

Το προεδρείο του ΠΦΣ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η πολιτεία οφείλει να βάλει στις άμεσες προτεραιότητες της το φάρμακο:
“Αν τα φαρμακεία δεν εξοφληθούν δεν μπορούν να προμηθευθούν φάρμακα, που ήδη διαθέτουν στους ασφαλισμένους με πίστωση”, αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, για να σημειώσει:
“Η ρευστότητα των φαρμακείων επιβάλλεται από τους κανόνες της αγοράς, γιατί αλλιώς φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα δίνουν φάρμακα στα φαρμακεία. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά η Υγεία του ελληνικού λαού είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό”.
Ο ΠΦΣ συνεδριάζει εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ παράλληλα έχει συγκαλέσει συνεδρίαση των προέδρων από ολόκληρη την χώρα, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται και να αποφασιστούν οι επόμενες δράσεις του κλάδου.

Πηγή:iatronet.gr