ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πρέπει να καταργηθεί η υποχρεωτική κατοχή μορφινών κ πεθιδινών από τα φαρμακεία

του Κυριάκου Θεοδοσιάδη

Συμμετέχοντας σε εκατοντάδες επιθεωρήσεις φαρμακείων για την ίδρυση, ή τη μεταφορά τους, διαπιστώνω ένα πρόβλημα που συναντάται στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα φαρμακεία. 
Τα φαρμακεία δεν έχουν τις απαραίτητες ελάχιστες ποσότητες μορφινών και πεθιδινών.
Δεν τις έχουν διότι ουσιαστικά δε συνταγογραφούνται πλέον, πλην σπάνιων περιπτώσεων, αυτά τα φάρμακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σ΄όποια φαρμακεία υπάρχουν μορφίνες ή πεθιδίνες να έχει παρέλθει προ πολλού η ημερομηνία λήξης τους. 
Όταν οι συνάδελφοι επιδιώξουν την αντικατάσταση των ληγμένων ναρκωτικών ουσιών πρέπει να έχουν πολύ μεγάλη τύχη ώστε να υπάρχουν αποθέματα στο νοσοκομείο που τα διακινεί. 

Το νοσοκομείο στο οποίο απευθύνονται, και συγκεκριμένα το φαρμακείο του, με τεράστια προβλήματα ελλείψεων προσωπικού, αναγκάζεται να ασχολείται και με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αγοράς, διάθεσης ή αντικατάστασης των ναρκωτικών αυτών σε βάρος άλλων πολύ σημαντικότερων και και επείγουσων υποχρεώσεων. 
Οι Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών με τη σειρά τους συσσωρεύουν χιλιάδες χαρτιών που γράφουν ότι σ΄όλο το προηγούμενο έτος δεν έγινε η παραμικρή διάθεση μορφίνης ή πεθιδίνης. Το ίδιο κάνει το Υπουργείο Υγείας που συγκεντρώνει τα αντίστοιχα χαρτιά που του αποστέλλουν οι Διευθύνσεις Υγείας. 
Κι όλα αυτά συμβαίνουν διότι προβλέπονται σ΄έναν απαρχαιωμένο νόμο χωρίς αντίκρισμα στη σημερινή πραγματικότητα όπου αυτές οι ναρκωτικές ουσίες έχουν αντικατασταθεί από άλλοες που χορηγούνται διαδερμικά και καλύπτουν τις ίδιες ανάγκες. Είναι αμφίβολο εάν σήμερα πάνω από 1% των φαρμακοποιών της χώρας έχουν διαθέσει έστω και μία αμπούλα μορφίνης ή πεθιδίνης στη διάρκεια ενός έτους.

Συμπέρασμα-Πρόταση: 
Απαιτείται άμεση αλλαγή του σχετικού νόμου ώστε η κατοχή μορφινών, πεθιδινών και λοιπών ναρκωτικών ουσιών να γίνεται εθελοντικά από τα φαρμακεία όταν προκύπτουν σχετικές ανάγκες. 
Σε μία χώρα που πλήττεται από τη γραφειοκρατία και αναζητεί μεταρυθμίσεις, εμείς εφαρμόζουμε νόμους που μόνο ιστορική αξία έχουν και ταλαιπωρούν χωρίς λόγο 12000 φαρμακοποιούς και όλη τη Δημόσια Διοίκηση του χώρου της Υγείας.