ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία ζητούν οι φαρμακευτικές εταιρείες

Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, σύμφωνα με τις οποίες θα εφαρμοσθεί κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), δηλαδή τα λεγόμενα φάρμακα του νόμου 3816, για το 2015.

Το Δ.Σ. του ΣΦΕΕ ζήτησε ήδη την Τετάρτη 22 Απριλίου άμεση συνάντηση με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για το θέμα, με επιστολή την οποία απέστειλε στον υπουργό Υγείας, και αναμένει να καθορισθεί το σχετικό ραντεβού με τον υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με όλα τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, οι φαρμακευτικές εταιρείες προσανατολίζονται να αντιπροτείνουν διαπραγματεύσεις για τις τιμές των φαρμάκων του νόμου 3816 ανά θερεπευτική κατηγορία και όχι κλειστό οριζόντιο προϋπολογισμό για αυτή την κατηγορία φαρμάκων.


Οι φαρμακευτικές εταιρείες προσανατολίζονται να ζητήσουν ακόμη:

- Να παραμείνει σταθερό τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το όριο για την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη,

- Να καταρτισθούν μητρώα ασθενών για όλες τις σοβαρές παθήσεις,

- Να ανακυκλώνεται η δαπάνη η οποία εξοικονομείται από την κάθοδο φαρμακευτικών σκευασμάτων στην κατηγορία των off patent, προκειμένου να χρηματοδοτείται η ένταξη καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες - μέλη του ΣΦΕΕ τονίζουν ότι η δαπάνη για τα φάρμακα του νόμου 3816 αποτελεί μόνον το 25% - 30% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)...


ΠΗΓΗ : ygeia360