ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Εναρκτήρια ομιλία του Κυριάκου Θεοδοσιάδη στο 1ο ΠΣΕΦ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζω στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής!

Γνωρίζετε ότι δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Όμως, σήμερα, πιστεύω ότι ο Σύλλογος μας για μια ακόμα φορά πρωτοπορεί, και γράφει ιστορία σε ότι αφορά τα συνέδρια του κλάδου μας. Όπως δημιουργήσαμε τον αειθαλή θεσμό του PHARMA POINT, πριν από χρόνια, έτσι και σήμερα υπογράφουμε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης ενός νέου θεσμού.

Γιατί χρειάζεται ένα ακόμα Συνέδριο ο κλάδος μας;

Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται η ανάδειξη του αναντικατάστατου επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού στο φαρμακείο της γειτονιάς. Σε όλους αυτούς που μιλάν με όρους της αγοράς και ταυτίζουν το φαρμακείο με μια επιχείρηση που πουλάει διάφορα είδη και φάρμακα, σε όλους όσοι θεωρούν ότι μπορούν να αντιποιηθούν το λειτούργημά μας, στήνοντας ωραία ράφια και δελεαστικές προσφορές, εμείς αντιτάσσουμε την επιστημονική μας ιδιότητα, αξεδιάλυτα συνδεδεμένη με το φαρμακείο.

Όλα χρειάζονται, και οι συζητήσεις για τα επαγγελματικά μας θέματα, και οι προτάσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας του φαρμακείου, αλλά μόνον κάτω από το πρίσμα της επιστήμης που έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε. Εξάλλου, για τα θέματα αυτά εργάζονται συστηματικά και παραγωγικά οι συνεταιρισμοί μας, ενώ έχουμε ήδη διαδικασίες, όπως το PHARMA POINT, όπου μπορούμε να συνδυάσουμε την επαγγελματική μας ιδιότητα με ενημέρωση σε θέματα αγοράς, ακόμα και εκπαίδευση σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων φαρμακείου.

Ωστόσο, μέσα από τις αναζητήσεις μας, είτε του PHARMA POINT, είτε των μαθημάτων της «δια βίου εκπαίδευσης», έχει φανεί καθαρά, έχει ωριμάσει αν θέλετε, η ανάγκη για ένα νέο θεσμό, αμιγή επιστημονικό, που να προάγει το ρόλο μας μέσα στο φαρμακείο. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του ΠΣΕΦ.

Με βάση αυτή την ιδέα, πήραμε μερικές σημαντικές αποφάσεις:

1. Συμφωνήσαμε στο ΔΣ του Συλλόγου μας ότι για να προσφέρουμε καθαρή γνώση ανεπηρέαστα από οποιονδήποτε, θα στηριχτούμε οικονομικά στις δικές μας αποκλειστικά δυνάμεις: στη συνδρομή των φαρμακοποιών και στη, γενναιόδωρη πρέπει να πω, ενίσχυση από το Σύλλογό μας. Θέλαμε αυτήν την πρώτη φορά να δοκιμαστούμε και να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό σχήμα που, ότι και από όπου οικονομική στήριξη έχει στο μέλλον, θα παραμένει αντικειμενικό και ανεπηρέαστο.

Δεν κρύβω ότι υπήρξε μια μικρή ανησυχία, καθώς οι συνάδελφοι μας δεν έχουν συνηθίσει να συμμετέχουν οικονομικά για τα συνέδριά μας μέχρι τώρα. Η ανησυχία μας, πάρα πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε προσπάθεια διαχείρισης των εκατοντάδων αιτήσεων συμμετοχής και φθάσαμε στο δύσκολο σημείο να απαντάμε σε πολλούς συναδέλφους μας «δυστυχώς έχουν υπερκαλυφθεί οι θέσεις». Το γεγονός αυτό μας έδειξε ότι οι φαρμακοποιοί είναι προσηλωμένοι στο επάγγελμά τους και στην ανάγκη για συνεχή αναβάθμιση των γνώσεών τους, και όχι όπως προσπαθούν να μας παρουσιάσουν κάποιοι προσανατολισμένοι στον οικονομικό μικρόκοσμό μας.

2. Όσον αφορά το περιεχόμενο, απευθυνθήκαμε στους δασκάλους μας, στις τρεις φαρμακευτικές σχολές και στους φίλους από την ιατρική κοινότητα. Πρέπει να πω ότι εντυπωσιαστήκαμε από την πρόθυμη ανταπόκριση, που δημιούργησε αυτό το ευχάριστα ασφυκτικό πρόγραμμα! Τους ευχαριστούμε όλους θερμά! Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον καθηγητή κο Γκιουλέκα, συμπαραστάτη μας από την πρώτη στιγμή, ψυχή του συνεδρίου μας και πολύτιμο καθοδηγητή μας στα πρώτα μας βήματα σε αυτές τις διαδικασίες.

3. Όσον αφορά το σώμα των συνέδρων, αποφασίσαμε ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε κανενός είδους αποκλεισμούς. Έτσι το συνέδριο είναι ανοικτό για όλους τους φαρμακοποιούς, με έμφαση βέβαια στους φαρμακοποιούς του πάγκου, από όλη τη χώρα, αλλά και στους φοιτητές φαρμακευτικών σχολών και τους βοηθούς φαρμακείων. Με χαρά διαπιστώσαμε το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή πολλών φοιτητών, κάτι που μας γεμίζει αισιοδοξία.

4. Μια τρίτη διαπίστωση αφορά το γεγονός ότι το συνέδριό μας αναδεικνύει την απόσταση που χωρίζει την ακαδημαϊκή μας μόρφωση από τις ανάγκες της καθημερινότητας στο φαρμακείο. Δεν φταίνε γι΄αυτό οι λαμπροί καθηγητές μας, αλλά όλος ο τρόπος άσκησης του επαγγέλματός μας μέχρι τώρα, που υποβάθμιζε τη βαρύτητα της επιστημονικής συμβουλής και της φαρμακευτικής φροντίδας, ενώ μας ανάλωνε και συνεχίζει να μας αναλώνει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και περιορισμούς. Είναι καιρός αυτή η κατάσταση να αλλάξει και να ερευνηθούν διεξοδικά όλες οι πλευρές της εφαρμοσμένης φαρμακευτικής, μέσα στο φαρμακείο, προσφέροντας πρωτόκολλα και διαδικασίες αντιμετώπισης όλων των περιστατικών που αντιμετωπίζουμε.

5. Τέλος, θέλω να θυμίσω ότι ο κλάδος μόνιμα διεκδικεί την πιο ενεργή συμμετοχή του στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην αξιοποίησή του επάξια στο πλάϊ των γιατρών, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, της δημόσιας υγείας, ακόμα και των οικονομικών της υγείας και του ασφαλιστικού συστήματος. Ωστόσο, δεν αρκεί να διεκδικούμε, οφείλουμε να είμαστε συνεχώς και πιο ικανοί για μια τέτοια ευθύνη, αναβαθμίζοντας την επιστημονική μας επάρκεια.

Πριν κλείσω θέλω να προσθέσω κάποια δεδομένα, απαραίτητα για να κάνουμε το Συνέδριό μας παραγωγικό και στ΄ αλήθεια επιστημονικό:

· Το καρτελάκι που παραλάβατε στη γραμματεία είναι το διαπιστευτήριο συμμετοχής στο συνέδριο και εισόδου στους χώρους του. Η εντολή προς τους υπευθύνους είναι να μην επιτρέπουν την είσοδο στην αίθουσα σε κανέναν, αν δεν φοράει το καρτελάκι. Αν παρ΄ ελπίδα το ξεχάσετε, πρέπει να απευθυνθείτε ξανά στη γραμματεία για να σας επιτραπεί η είσοδος.

· Παρακαλούμε θερμά όλους και όλες, συνέδρους, ομιλητές και προεδρεύοντες, να τηρήσουν τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα.

· Καθώς οι αιτήσεις συμμετοχής υπερέβησαν τη χωρητικότητα της αίθουσας, το συνέδριο μαγνητοσκοπείται και θα υπάρχει η δυνατότητα για όσους δεν πρόλαβαν τη συμμετοχή τους να το παρακολουθήσουν σε μαγνητοσκόπηση και με αντίτιμο, από τη Δευτέρα και μετά. Η ίδια δυνατότητα δίδεται και σε όλους τους συνέδρους, δωρεάν και για το σκοπό αυτό θα λάβετε ένα email με έναν κωδικό που θα σας επιτρέψει την είσοδο στο σύστημα.

Τέλος: γνωρίζουμε καλά την απειρία μας σε αυτήν τη νέα διαδικασία. Το πρώτο μας συνέδριο μπορεί να βελτιωθεί, να διαπιστώσουμε νέες δυνατότητες και να χρησιμεύσει συνολικά σαν πιλότος για τα επόμενα βήματά μας. Γι΄αυτό, ας είσαστε επιεικείς αλλά όχι σιωπηλοί σε ότι αντιληφθείτε. Περιμένουμε τις προτάσεις και τα σχόλιά σας για να γινόμαστε συνεχώς και καλύτεροι.