ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία Novartis – GlaxoSmithKline

Η Novartis ανακοινώνει την ολοκλήρωση μιας σειράς συμφωνιών με την GlaxoSmithKline plc (GSK) που περιλαμβάνουν την εξαγορά συγκεκριμένων ογκολογικών σκευασμάτων από την GSK, τη δημιουργία μιας κορυφαίας κοινοπραξίας (joint venture) στον τομέα των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, καθώς και την πώληση του τομέα των Εμβολίων –με εξαίρεση των αντιγριπικών εμβολίων– στην GSK.
Οι εν λόγω συνδιαλλαγές είχαν ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2014 στο πλαίσιο ενός προγράμματος αναδιαμόρφωσης του χαρτοφυλακίου της Novartis σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως αποτέλεσμα της σημερινής ανακοίνωσης: 

1) Η Novartis Oncology τώρα διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από 21 ογκολογικά και αιματολογικά σκευάσματα για τη θεραπεία περισσότερων από 25 παθήσεων. Οι νεοαποκτηθείσες θεραπείες στο μελάνωμα, το νεφροκυτταρικό καρκίνο και την αιματολογία συμπληρώνουν το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της Novartis Oncology που σε πολλές περιπτώσεις έχει αλλάξει ριζικά την αντιμετώπιση του καρκίνου, προκειμένου να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ογκολογικών και αιματολογικών σκευασμάτων που στοχεύουν σε σημαντικά βιολογικά μονοπάτια της νόσου. 

2) Δεδομένου του εύρους και της εξειδίκευσης των δυνατοτήτων της Novartis Oncology στην έρευνα και ανάπτυξη αλλά και σε εμπορικά θέματα, αναμένεται ότι η Novartis θα μπορέσει να αξιοποιήσει περαιτέρω τις θεραπείες που εξαγόρασε από την GSK, οι οποίες περιλαμβάνουν:
  • Το Tafinlar® (dabrafenib), ένας αναστολέας BRAF, και το Mekinist™ (trametinib), ένας αναστολέας MEK, που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος.
  • Το Votrient® (pazopanib), ένας αναστολέας VEGFR για την αντιμετώπιση του νεφροκυτταρικού καρκίνου που έχει δείξει σημαντική αποτελεσματικότητα ως θεραπεία πρώτης γραμμής.
  • Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τα Promacta® / Revolade® (eltrombopag) για θρομβοπενία, Tykerb® (lapatinib) για HER2 θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού και Arzerra® (ofatumumab) χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία.
3) Η Novartis διατηρεί επίσης το δικαίωμα πρώτης επιλογής στο υφιστάμενο και μελλοντικό ερευνητικό χαρτοφυλάκιο της GSK (με εξαίρεση τα ογκολογικά εμβόλια), το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει πηγή νέων σκευασμάτων και νέων θεραπευτικών στόχων. Οι πωλήσεις των αποκτηθέντων σκευασμάτων της GSK το 2014 ήταν περίπου 2,0 δισ. δολάρια, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης άγγιξε το 32%, σε τοπικό νόμισμα, σε σύγκριση με το 2013.
4) Τα Τμήματα μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων των δύο εταιρειών –Novartis OTC και GSK Consumer Healthcare– θα δημιουργήσουν από κοινού μία παγκόσμια εταιρεία με ηγετική θέση στον κλάδο (με την επωνυμία «GSK Consumer Healthcare»), στην οποία η Novartis θα διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό ιδιοκτησίας της τάξεως του 36,5%. Η GSK Consumer Healthcare αναμένεται να έχει ηγετική θέση σε 4 βασικές κατηγορίες μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων: Ευεξία, Στοματική Υγεία, Διατροφή και Δερματική Υγεία. Η κοινοπραξία (joint venture) θα έχει εύρος και εμπορική παρουσία στις αναπτυγμένες αλλά και στις αναπτυσσόμενες αγορές. 

5) Τα εμβόλια της Novartis –με εξαίρεση τα αντιγριπικά εμβόλια– πωλούνται στην GSK για 7,1 δισ. δολάρια συν δικαιώματα. Τα 7,1 δισ. δολάρια περιλαμβάνουν 5,25 δισ. δολάρια με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και 1,8 δισ. δολάρια σε μελλοντικές πληρωμές.

«Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την GSK ενισχύει περαιτέρω την ηγετική θέση της Novartis σε βασικούς αναπτυσσόμενους τομείς» δηλώνει ο Joseph Jimenez, διευθύνων σύμβουλος της Novartis. «Αναμένουμε ότι αυτή η εξέλιξη της στρατηγικής μας θα βελτιώσει τα περιθώρια απόδοσής μας και θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις μελλοντικές αλλαγές της βιομηχανίας.»

Από το τέλος του 2013, η Novartis έχει ξεκινήσει μία σειρά συμφωνιών, ώστε να ενισχύσει την εστίαση της εταιρείας σε τρεις βασικούς τομείς, σε παγκόσμιο επίπεδο: καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα, οφθαλμολογικά σκευάσματα, και γενόσημα φάρμακα.