ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κυριάκος Θεοδοσιάδης: «Φοβού τους Δαναούς...»

Από την πλευρά της κυβέρνησης εκπέμπεται αισιοδοξία για θετική συμβολή του ΟΟΣΑ μέσω της παροχής τεχνογνωσίας στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σε αυτό το κλίμα κινήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ κ. Γκουρία, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Εύχομαι ολόψυχα η συμβολή του ΟΟΣΑ να είναι ΜΟΝΟ προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε η ανάπτυξη της χώρας ξεπερνά τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και αφορά όλους τους Έλληνες.
Δε μπορώ όμως να αντέξω στον πειρασμό και να μην ομολογήσω τους αρνητικούς συνειρμούς που προκαλεί για κάθε φαρμακοποιό το όνομα του ΟΟΣΑ. Η λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όλων μας ως μια από τις μαύρες σελίδες.


Είχαμε καταγγείλει και πριν από ένα έτος, εν μέσω των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου, την πολύ μεγάλη ευθύνη της τότε κυβέρνησης και του τότε Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη στη σύνταξη της έκθεσης και στη νομοθέτησή της.
Παρ' όλα αυτά, και πέρα από τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έχει την υπογραφή του κ. Γκουρία και στο περιεχόμενο περιλαμβάνει, εκτός των ψηφισθέντων μέτρων, επιπλέον τα ΜΥΣΥΦΑ στα super markets, κατάργηση της σταθερής λιανικής τιμής, κατάργηση των Συλλόγων, κατάργηση πληθυσμιακών κριτηρίων, κατάργηση της ιδιοκτησίας του φαρμακείου μόνο από φαρμακοποιό και πολλά ακόμα ανάλογης προσέγγισης. 

Αναρωτιέμαι εάν ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ κ. Γκουρία που υπέγραψε την έκθεση/εργαλειοθήκη μ΄όλες αυτές τις «μεταρρυθμίσεις» σήμερα έχει αλλάξει άποψη και αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας όλα όσα πριν ένα έτος προωθούσε. Όσο αισιόδοξος ή αφελής κι αν είναι κάποιος, δύσκολα θα δεχόταν ότι ο ΟΟΣΑ μέσα σ΄ένα δωδεκάμηνο μετατράπηκε από άντρο του νεοφιλελευθερισμού σε μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

Γι΄αυτό ας είμαστε κουμπωμένοι απέναντι στις προτάσεις του ΟΟΣΑ. Άλλωστε η παγκόσμια πολιτική-οικονομική ιστορία του πλανήτη δεν έχει να μας παρουσιάσει παραδείγματα όπου ο λύκος έγινε πρόβατο.

Κυριάκος Θεοδοσιάδης