ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

“Παγώνει” έως τον Ιούνιο η συμμετοχή σε πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημα

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να “παγώσει” το ισχύον καθεστώς έως τον προσεχή Ιούνιο, αναστέλλοντας για τρεις μήνες την εφαρμογή της απόφασης Βορίδη.
Δεν αναμένεται να αυξηθεί, έως τον Ιούνιο, η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία δεν έχουν γενόσημα.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε αποφασίσει ότι, από την 1η Μαρτίου 2015, οι ασφαλισμένοι θα έπρεπε να πληρώνουν ολόκληρη τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής, όταν αυτή δεν ξεπερνά τα 6 ευρώ.

Η ίδια ρύθμιση προβλέπει ότι στην περίπτωση που η διαφορά ξεπερνά τα 6 ευρώ, ο ασφαλισμένος πληρώνει το 50% της διαφοράς και το υπόλοιπο 50% μοιράζονται ο ΕΟΠΥΥ και οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι ο ασφαλισμένος πληρώνει τη μισή διαφορά και η υπόλοιπη επιβαρύνει τη φαρμακευτική εταιρεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να “παγώσει” το καθεστώς αυτό έως τον προσεχή Ιούνιο, αναστέλλοντας για τρεις μήνες την εφαρμογή της απόφασης Βορίδη.

Αλλαγές

Μέχρι τότε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να έχει πάρει μία σειρά αποφάσεων σχετικά με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα και την ασφαλιστική τιμή.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών έχουν επιβαρύνει σημαντικά τους ασφαλισμένους, οι οποίοι πληρώνουν (μεσοσταθμικά) συμμετοχή 28%, έναντι 13% που πλήρωναν το 2012.

Πηγή: iatronet.gr