ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οι πρώτοι στόχοι του Υπουργείου Υγειας για το φάρμακο

Στο μέτωπο του φαρμάκου ετοιμάζεται να επιχειρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ξεκινώντας από τη δραστική αύξηση στο ύψος της μνημονιακής «αναγκαστικής έκπτωσης» (rebate) που κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ τα τελευταία τρία χρόνια με βάση τον τζίρο τους. Την ίδια ώρα δρομολογείται η ενίσχυση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και των δημόσιων νοσοκομείων.

Μέχρι αύριο οι δημόσιες δομές (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πολυιατρεία και υγειονομικές περιφέρειες) πρέπει να αποστείλουν στο υπουργείο πλήρη έκθεση πεπραγμένων με στοιχεία για τον προϋπολογισμό raus, το προσωπικό, τις ελλείψεις εξοπλισμού, υλικού, φαρμάκων, τις εκκρεμότητες πάσης φύσεως απαντώντας σε σχετικό αίτημα του υπουργείου που τους απεστάλη την Παρασκευή.
 
Rebate όπως στη Γερμανία
Ο κ. Παναγιώτης Κουρουμηλής δρομολογεί προσεκτικά τις κινήσεις του σε ό,τι αφορά το rebate, καθώς από αυτό θα κριθεί εν πολλοίς η δυναμική της σχέσης του ως υπουργού με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους φαρμακοποιούς (είναι οι δύο κλάδοι στους οποίους επιβλήθηκε μεν το μνημονιακό μέτρο του rebate, αλλά και εκείνοι οι οποίοι έλαβαν σημαντικές διαβεβαιώσεις προεκλογικά για τη στήριξή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ). Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι ο υπουργός θα επικεντρωθεί στις εταιρείες και θα αποφύγει το μέτωπο με τους φαρμακοποιούς.
Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν το ύψος του rebate να είναι κυμαινόμενο, δηλαδή 9% για κάθε φάρμακο, ενώ υπάρχει ένα έξτρα rebate όγκου για αρκετά φάρμακα μεταξύ 2%-8% και ένα 5% επιπλέον για τα νέα φάρμακα. Από το 2012 που ίσχυσε το μέτρο έχει αποφέρει στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ περίπου 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι το ετήσιο ποσό των περίπου 160 εκατ. ευρώ μπορεί να τριπλασιαστεί και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του συστήματος δημόσιας υγείας.
Μάλιστα, ο υπουργός επικαλείται το γερμανικό μοντέλο σε ό,τι αφορά το rebate. Στη Γερμανία η έκπτωση και η επιστροφή φόρου των φαρμακευτικών εταιρειών κυμαίνονται σε ποσοστό διπλάσιο από το ισχύον στην Ελλάδα. «Αν οι εταιρείες πληρώνουν τόσο στη Γερμανία, στην Ελλάδα της ανθρωπιστικής κρίσης τι θα έπρεπε να πληρώνουν;» θέτει τη ρητορική ερώτηση ο κ. Κουρουμπλής. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κράτος θα μπορούσε να ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες έως και 30% rebate για τα φάρμακα που πωλούν», ενώ ακόμη πιο ριζοσπαστικό είναι το σενάριο που εξετάζεται να εξαρτάται το ύψος του rebate από την εθνικότητα του φαρμάκου. Σύμφωνα με αυτό, το rebate για φάρμακα εταιρειών που παράγονται στην Ελλάδα θα είναι πιο χαμηλό, ίσως και στα σημερινά επίπεδα, ενώ το ύψος του θα εκτινάσσεται για όσα σκευάσματα εισάγονται στη χώρα μας.
 
Προτεραιότητα οι δημόσιες δομές υγείας
Τη συνέχεια και τη βιωσιμότητα των δημόσιων δομών υγείας εγγυήθηκαν επανειλημμένως με δηλώσεις τους οι υπουργοί Υγείας, ακολουθώντας άλλωστε κατά γράμμα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει ισχυρό ΕΣΥ. Αναμένεται στοχευμένη κάλυψη των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή οι δομές του ΠΕΔΥ βρίσκονται στο προσκήνιο για δύο λόγους: αφενός διότι σηματοδοτούν την αποτυχημένη κατά τον κ. Κουρουμπλή αναδιάρθρωση του συστήματος από τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη, αφετέρου γιατί αποτελούν τη βάση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα της υγείας που σε αυτή τη φάση λειτουργεί όχι απλώς συμπληρωματικά αλλά υποκαθιστώντας το Δημόσιο, η ηγεσία του υπουργείου μηδενίζει το κοντέρ και δηλώνει ότι θα διαπραγματευτεί από την αρχή με τους ιδιώτες, με βασικό κριτήριο το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.
 
Κάλυψη των ανασφάλιστων
Στην απλούστευση της διαδικασίας με την οποία καλύπτονται τα νοσήλια ή τα φάρμακα για τους 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στοχεύει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σήμερα η πρόσβασή τους στο ΕΣΥ εξαρτάται από τριμελείς επιτροπές οι οποίες αξιολογούντα περιστατικά και αναλόγως δρομολογούν την αντιμετώπιση τους. Στην πράξη, βεβαίως, είναι κοινό μυστικό ότι οι ανασφάλιστοι επιχειρούν να βρουν πιο άμεση και λιγότερο χρονοβόρα και γραφειοκρατική πρόσβαση στο σύστημα υγείας, είτε πηγαίνοντας στα επείγοντα είτε δηλώνοντας ψεύτικες διευθύνσεις όπου θα τους αποσταλεί μέσω ΔΟΥ το νοσήλιο. Κι αν η διαδικασία πρόσβασης στο ΕΣΥ ή στα φάρμακα μπορεί να απλουστευτεί (ακόμη περισσότερο), δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να βρεθεί το ποσό για την κάλυψη των εξόδων τους. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 (για το οποίο είναι διαθέσιμα τα στοιχεία) το κόστος της νοσηλείας για άπορους και ανασφάλιστους στα δημόσια νοσοκομεία ανήλθε στα 65,8 εκατ. ευρώ. Για το δεύτερο εξάμηνο υπολογίζεται πάνω από 70 εκατ. ευρώ.
 
Πηγή: Εφημερίδα Πρώτο Θέμα, 1/2/2015