ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Harvard Health Publications : Κρύα χέρια ή φαινόμενο Raynaud ;

Συνήθιζα να απολαμβάνω τον κρύο καιρό και τις συν αυτώ δραστηριότητες. Όχι πια.
Αυτές τις ημέρες μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατήσω τα χέρια μου ζεστά όταν βγαίνω έξω, ακόμα και αν φορώ ένα ζευγάρι εξαιρετικά γάντια. Μερικές,μάλιστα,φορές τα δάχτυλά μου γίνονται λευκά και μουδιάζουν.



Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σύνδρομου του Raynaud (ή νόσου ή φαινόμενου). 

Ονομάστηκε έτσι από τον Γάλλο γιατρό ο οποίος πρώτος το περιέγραψε το 1862. 
Το Raynaud είναι ένα πρόβλημα στις αρτηρίες του σώματος. Στα περισσότερα άτομα με Raynaud's, οι μικρές αρτηρίες που φέρνουν οξυγονωμένο αίμα για τα δάχτυλα συστέλλονται και "κλείνουν" σε συνθήκες κρύου ή στρες.

Αυτό μειώνει ή διακόπτει τη ροή του αίματος προς τα δάχτυλα. Χωρίς μια σταθερή τροφοδοσία ζεστού αίματος να κυκλοφορεί μέσα τους, τα επηρεασμένα δάχτυλα γίνονται χλωμά. Το Raynaud μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μύτη, τα χείλη, αυτιά, θηλές και άλλα μέρη του σώματος.


Αναγνωρίζοντας το Raynaud
Όλων μας τα χέρια παγώνουν από καιρό σε καιρό.Το Raynaud όμως είναι διαφορετικό από ένα απλό πάγωμα.Το θιγόμενο μέρος του σώματος
  • Αισθάνεται το κρύο
  • Αλλάζει από το κανονικό χρώμα σε μια λευκή ή γαλαζωπή απόχρωση
  • Αισθάνεται μουδιασμένο

Όταν ο σπασμός σταματάει και οι αρτηρίες ξανανοίγουν, επιτρέποντας να επιστρέψει η ροή του αίματος και πάλι, το δάκτυλο ή άλλο μέρος του σώματος, γίνεται ροζ ή κόκκινο. Μπορεί επίσης να αισθανθεί τσούξιμο.
Ποιος έχει Raynaud's ;
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πραγματικά γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν Raynaud και άλλοι όχι. Σαφέστατα, αυτά τα άτομα έχουν ασυνήθιστα έντονες αντιδράσεις στο κρύο. Πέρα από αυτό όμως, είναι ακόμα ένα ιατρικό μυστήριο.
Υπάρχουν δύο τύποι Raynaud's:
Νόσος Raynaud ή Πρωτοπαθές Raynaud: Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για το φαινόμενο Raynaud, όταν δεν μπορεί να βρεθεί υποκείμενη αιτία. Ποικίλει από την πολύ ήπια μορφή, που είναι απλά μια μικροενόχληση, μέχρι τη σοβαρή μορφή, που απαιτεί θεραπευτική αντιμετώπιση.
Σύνδρομο Raynaud ή Δευτεροπαθές Raynaud:  Σχετίζεται με άλλες παθήσεις ή εξωτερικές επιδράσεις. Καταστάσεις που σχετίζονται με φαινόμενο Raynaud είναι παθήσεις του συνεκτικού ιστού (όπως η συστηματική σκλήρωση), το σύνδρομο συμπίεσης θωρακικής εξόδου, επαγγελματικές παθήσεις (όπως το σύνδρομο κραδασμού χεριού βραχίονα), και η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως οι βήτα-αναστολείς , κάποια φάρμακα για την ημικρανία , φάρμακα για την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας  , φάρμακα χημειοθεραπείας, και over-the -counter (ΟΤC) φάρμακα για το κρυολόγημα που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Αντιμετώπιση του Raynaud
Η πρόληψη είναι το καλύτερο "φάρμακο" για το Raynaud's. Προσπαθώ να μείνω μακρυά από το κρύο και να ντύνομαι καλά όταν βγω έξω. Διατηρώντας ολόκληρο το σώμα ζεστό - συμπεριλαμβανομένου και του κεφαλιού-  μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, ώστε να μην υπάρξει σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα σας. Φοράω θερμομονωτικά γάντια όταν πάω έξω , και χρησιμοποιώ γάντια χωρίς δάχτυλα , όταν δουλεύω μέσα (στο σπίτι, στο γραφείο κλπ). Μπορείτε επίσης να αγοράσετε γάντια θερμικά γάντια με μπαταρίες για όσο βρίσκετε έξω ή γάντια επαναφορτιζόμενα μέσω USB για όσο είστε σπίτι ή πληκτρολογείτε κάτι. Για μερικούς ανθρώπους , το να έρθουν σε επαφή με ένα ψυγείο ή κατάψυξη χωρίς γάντια είναι αρκετό για να τους προκαλέσει το ιδιαίτερο πάγωμα . Ακόμα και ο κλιματισμός σε κάποιες περιπτώσεις.
Είναι δυνατόν να προλάβετε τα συμπτώματα, βρέχοντας τα χέρια σας με ζεστό νερό ή κουνώντας τα  με κυκλικές κινήσεις για να αυξήσετε την αιματική ροή. Οι επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες θερμικού gel είναι επίσης μια επιλογή.
Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα Raynaud όταν βρίσκονται κάτω από στρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή να σταματήσουν το αγχωτικό επεισόδιο.
Μια άλλη θεραπευτική επιλογή που λειτουργεί για μερικούς ανθρώπους είναι η θερμική βιοανάδραση. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί αισθητήρες τοποθετημένους στα δάκτυλα που τροφοδοτούν πληροφορίες θερμοκρασίας σε μια οθόνη βίντεο . Μόλις συνδεθεί , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη χαλάρωση  ή και άλλες τεχνικές για να προσπαθήσετε να ζεστάνετε τα δάχτυλά σας , με τη βοήθεια από την ανάδραση των αισθητήρων.

Μερικοί άνθρωποι , συνήθως τα άτομα με δευτεροβάθμια Raynaud, μπορεί να χρειαστεί να πάρουν ένα φάρμακο για την πρόληψη ή τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Φάρμακα που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία , όπως αποκλειστές καναλιών ασβεστίου, είναι συχνά αποτελεσματικά . Μια κλινική δοκιμή διερευνά αν η λήψη σιλδεναφίλης ( Viagra ) μπορεί να αποτρέψει τις επιθέσεις.
Αυτό έχει μια λογική, αφού η σιλδεναφίλη ξεκίνησε ως ένα φάρμακο για την "απελευθέρωση" της αρτηριακής πίεσης, ώστε να δημιουργήσει στύση με το άνοιγμα των αρτηριών του πέους . Οι ενέσεις Botox είναι μια άλλη πιθανή επιλογή .

Πως εξελίσσεται το Raynaud ;


Σε μια "επίθεση Raynaud", τα δάχτυλα γίνονται άσπρα (Α) καθώς οι μικρές αρτηρίες στα δάχτυλα στενεύουν περιορίζοντας την ροή του αίματος στο δέρμα.Καθώς το οξυγόνο στο αίμα έχει εξαντληθεί, τα δάκτυλα γίνονται μπλε (Β) και αρχίζει ο πόνος. Εν τέλει, τα αρτηρίδια χαλαρώνουν και το αίμα εισέρχεται και πάλι τα δάχτυλα, ζεσταίνοντας το δέρμα, μετατρέποντας το χρώμα σε κόκκινο (Γ).