ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σοβαρές καταγγελίες από τον καθηγητή Στριγγάρη για τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα

Σε σοβαρές καταγγελίες για το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έδωσε σημασία στις προτάσεις της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας προκειμένου να περιοριστούν οι ανεξέλεγκτες ακριβές εξετάσεις, όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, προχώρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κυριάκος Στριγγάρης σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 19ο Ακτινολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 21 Δεκεμβρίου.
Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία παρέδωσε το 2012 τα "θεραπευτικά πρωτόκολλα" στην τότε πολιτική ηγεσία, και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα. Με τα πρωτόκολλα, ορίζεται πότε ο γιατρός μπορεί να ζητεί κάποια εξέταση από τον ασθενή, χωρίς να παρατηρείται το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης ακριβών εξετάσεων.
Οι θεραπευτικές οδηγίες για τις παθήσεις στις οποίες πρέπει να διενεργούνται εξετάσεις υψηλού κόστους, όπως αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες, είναι εδώ και τρία χρόνια στα γραφεία των υπουργών Υγείας, τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, καθηγητής Κυριάκος Στριγγάρης. Ωστόσο, συνέχισε, η πολιτεία δεν εφάρμοσε τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και επέλεξε τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και claw back.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι τα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν θεραπευτικές οδηγίες για 5.000 παθήσεις και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει εξορθολογισμός τόσο στις δαπάνες όσο και στον αριθμό των μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών, που διενεργούνται στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία πρώτον με τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχει προτείνει και δεύτερον από την θέση της σαν επίσημος σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας σε θέματα ακτινοπροστασίας είναι ο θεματοφύλακας της σωστής εφαρμογής των κανόνων αυτών σε πανελλήνιο επίπεδο.
Μέχρι σήμερα, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρείας έχει εκπονήσει – εκδώσει τα ακόλουθα :
1) Διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα στην Ακτινολογία .
2) Πρωτόκολλα ογκολογικής απεικόνισης.
3) Ακτινολογικά πρωτόκολλα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Τα ανωτέρω, σύμφωνα με τον καθηγητή, αποτελούν την ασφαλιστική δικλείδα για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης και αλόγιστης χρήσης των απεικονιστικών μεθόδων-πράξεων και για την διασφάλιση της προστασίας του ασθενή.
Στην επεμβατική ακτινολογία θα παρουσιαστούν τα νέα δεδομένα της αναγνωρισμένης πλέον εξειδίκευσης που αφορούν στην εφαρμογή των απλών επεμβατικών πράξεων που διενεργούνται καθημερινά στα ακτινολογικά τμήματα όλης της χώρας όσο και σε εξειδικευμένες τεχνικές που πραγματοποιούνται στα ειδικά τμήματα επεμβατικής ακτινολογίας σε μεγάλα νοσοκομεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην εκπαίδευση των νεοτέρων ακτινολόγων, στην μελέτη των παθήσεων της καρδιάς με την χρήση της πολυτομικής αξονικής τομογραφίας και της μαγνητικής τομογραφίας. Οι μέθοδοι αυτοί είναι αναίμακτες τεχνικές απεικόνισης της παθολογίας των στεφανιαίων αγγείων καθώς επίσης και της μελέτης της λειτουργικότητας της καρδιάς. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται στρογγυλά τραπέζια, διαδραστικές συνεδρίες με ενεργό συμμετοχή των συνέδρων και συνεδρίες πρακτικής άσκησης στην εφαρμογή των παραπάνω νεοτέρων τεχνικών.
Θεωρούμε πολύ σημαντικό γεγονός, αναφέρει στην συνέχεια ο κ. Στριγγάρης, την διενέργεια στα πλαίσια του συνεδρίου μας στρογγυλής τράπεζας με θέμα: Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία συναντά την Ευρωπαϊκή Ακτινολογική Εταιρεία. The Hellenic Radiological Society meets the European Society of Radiology.
Η συνάντηση αυτή έχει ως στόχο την προαγωγή της ακτινολογίας στην Ευρώπη και την εναρμόνιση της εκπαίδευσης και των πρακτικών εφαρμογής της σε ευρωπαϊκό και κατ΄ επέκταση σε ελληνικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακτινολογικής Εταιρείας Καθηγητής κος Lorentzo Bonomo θα έχει ενεργό συμμετοχή στην στρογγυλή τράπεζα, θα τιμήσει με την παρουσία του το συνέδριό μας και θα απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή έναρξης.
Το μέγιστο όφελος για τον Έλληνα ασθενή, επαναλαμβάνει ο κ. Στριγγάρης, προκύπτει από την ορθή εφαρμογή του αλγόριθμου των διαγνωστικών και επεμβατικών ακτινολογικών εξετάσεων καθώς και από την ακριβή και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων ακτινοπροστασίας.


Πηγή