ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ιντερνετ: Φάρμακα με σήμα ΕΟΦ στο eBay

Φάρμακα με κουπόνι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) διατίθενται μέσω του διεθνούς ηλεκτρονικού τόπου πωλήσεων «eBay»!

Μεταξύ αυτών εντοπίστηκε το συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό «vibramycin», το οποίο διατίθεται από αμερικανικό σημείο πώλησης έναντι 94 ευρώ, όταν η λιανική του τιμή στην Ελλάδα είναι 2,04 ευρώ! Πρόκειται για σκεύασμα που χορηγείται για μία σειρά παθήσεων, όπως δερματολογικές λοιμώξεις, πυρετός, επιπεφυκίτιδα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η συσκευασία που παρατίθεται στο «eBay» έχει το σήμα του ΕΟΦ και σβησμένα τα ελληνικά γράμματα με την ημερομηνία λήξης και την παρτίδα. Στη θέση τους έχουν προστεθεί χειρόγραφα οι ενδείξεις στα Αγγλικά! Παρουσιάζεται, δε, ως κτηνιατρικό σκεύασμα, αλλά είναι προφανές ότι πρόκειται για φάρμακο ανθρώπινης χρήσης.
Αγγελίες με σκευάσματα που κατά καιρούς λείπουν από την ελληνική αγορά υπάρχουν άφθονες στο Διαδίκτυο. Φάρμακα που είναι δυσεύρετα διατίθενται κατά τετράδες ή και δεκάδες για χρήση σε σκύλους και σε ψάρια ενυδρείου.

Οι φαρμακοποιοί
Οι φαρμακοποιοί έχουν ενημερώσει εγγράφως στον ΕΟΦ για τις ελλείψεις προϊόντων ευρείας χρήσης, τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούν έως και το 32% της συνολικής αγοράς! Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα σκευάσματα clexane, seretide και lyrica.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη διακίνηση των φαρμάκων μέσω Διαδικτύου», σχολίασε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, πέραν της σαφούς καταπάτησης ελληνικών και ευρωπαϊκών νόμων και διατάξεων, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία: «Πάγια θέση μας είναι ότι το φάρμακο δεν είναι κοινό εμπόρευμα και ο φαρμακοποιός αποτελεί την εγγύηση για την σωστή και ασφαλή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής».

Το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε απαγόρευση της διάθεσης συνταγογραφούμενων και μη φαρμάκων από τα ηλεκτρονικά καταστήματα φαρμακείων. Με διάταξη σε νομοσχέδιο-σκούπα που προωθεί ο κ. Βορίδης προβλέπεται ότι παρόμοια καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν μόνο φαρμακοποιοί με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου.

Στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ θα βρίσκονται και αντιμέτωποι με τον Ποινικό Κώδικα. Το χρηματικό πρόστιμο κυμαίνεται από 1.000 έως 15.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως 200.000 ευρώ όταν κάποιος διαθέτει φάρμακα χωρίς να είναι φαρμακοποιός.

Πηγή: ethnos.gr