ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στην τελική ευθεία ο κλινικός έλεγχος στον ΕΟΠΥΥ

Περίπου 35-40 εκατ. ευρώ είναι σε πρώτη φάση το αποτέλεσμα του κλινικού ελέγχου στον ΕΟΠΥΥ. Χθες, ο Μάκης Βορίδης είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των 5 ιδιωτικών εταιρειών, που έχουν αναλάβει το επίπονο έργο, το οποίο στο σύνολο των παρόχων θα ολοκληρωθεί τους επόμενους δύο μήνες, αγγίζοντας τα 60 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις μας, που δημοσιεύσαμε στις 2/9/2014. Όπως είχαμε γράψει και τότε, η υπόθεση αποτελεί δικαίωση για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος με το που ανέλαβε εξήγγειλε τον κλινικό έλεγχο στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.


Βέβαια, αρχικά ο έλεγχος θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο του 2014. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η πρώτη φάση του ελέγχου αφορά στην νοσηλεία ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε γενικές ιδιωτικές κλινικές για το έτος 2013. Το ποσό των νοσηλειών, που τέθηκε υπό έλεγχο, ήταν ύψους 130 εκατ. ευρώ επί συνόλου περίπου 280 εκατ. ευρώ.
Απ’ αυτά λοιπόν «κόπηκαν» δαπάνες ύψους 35-40 εκατ. ευρώ, δηλαδή, περίπου 12% του συνόλου. Το ποσοστό αυτό είναι διόλου ευκαταφρόνητο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο έλεγχος ήταν αναδρομικός και έγινε για πρώτη φορά στη χώρα μας (μετ’ εμποδίων).
Το πρώτο δείγμα λοιπόν είναι θετικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Καταρχάς, οι ελεγκτικές εταιρείες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν αναλυτικά στοιχεία του ελέγχου ανά πάροχο, αν δεν πληρωθούν (η αμοιβή τους καταβάλλεται από τους παρόχους).
Εδώ έχουμε και μερικά ευτράπελα αφού υπάρχουν μερικές μικρές ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες έχουν ενημερώσει ότι δεν ενδιαφέρονται για τον έλεγχο γιατί βάζουν λουκέτο! Μάλιστα, έμαθα ότι υπάρχει μία ιδιωτική κλινική, η οποία κατέβαλλε κανονικά την αμοιβή στην ελεγκτική εταιρεία και στη συνέχεια έκλεισε…
Επιπλέον, δεν έχουν ακόμη συσταθεί οι Επιτροπές Διαιτησίας, στις οποίες θα μπορούν να προσφύγουν οι πάροχοι αν δεν αποδεχτούν το αποτέλεσμα του κλινικού ελέγχου. Βέβαια, οι πάροχοι έχουν σοβαρό αντικίνητρο να μην καθυστερήσουν τις διαδικασίες, καθώς δεν πρόκειται να λάβουν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ αν δεν ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος…
Μέσα στον Οκτώβριο και έως το τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο αντίστοιχος έλεγχος σε μονάδες αιμοκάθαρσης, κέντρα αποκατάστασης, διαγνωστικά κέντρα και ψυχιατρικές κλινικές. Όλα δείχνουν ότι οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
Από δω και στο εξής το ζητούμενο για το Μάκη Βορίδη έχει δύο όψεις:


1. Από τις αρχές του 2015, ο έλεγχος της νοσηλείας στον ιδιωτικό τομέα να γίνεται σε πραγματικό χρόνο.
2. Πρέπει να ξεκινήσει ο αναδρομικός έλεγχος των χρεώσεων που κάνουν τα κρατικά νοσοκομεία στον ΕΟΠΥΥ για το 2013.

Πολλοί στον ΕΟΠΥΥ πιστεύουν ότι εκεί, δηλαδή, στο ΕΣΥ υπάρχει η πραγματική σπατάλη πόρων. Διότι ουδείς στα κρατικά νοσοκομεία μέχρι σήμερα έχει νοιαστεί να ελέγξει το πραγματικό κόστος. Το αντίθετο μάλιστα, τους τελευταίους μήνες πολλά νοσοκομεία έχουν αυξήσει τις χρεώσεις στον ΕΟΠΥΥ.
Όπως φαίνεται κάποιοι διοικητές νοσοκομείων θέλουν να δείξουν αυξημένες απαιτήσεις από τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι και αλλιώς μέχρι σήμερα οι χρεώσεις ήταν εικονικές, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τα νοσήλια και το κόστος καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό με απευθείας χρηματοδότηση των νοσοκομείων.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Μάκη Βορίδη. Να σπάσει το φαύλο κύκλο του εικονικού συστήματος χρηματοδότησης του ΕΣΥ, το οποίο γεννά ελλείμματα…


Πηγή: virus.com.gr