ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

«Πόλεμος» για το πλαφόν στα φάρμακα

Εκπρόσωποι φορέων της Υγείας και συλλόγων των χρονίως πασχόντων καταθέτουν τις απόψεις τους για το ανώτατο όριο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης
Ενα από τα θέματα συζήτησης τους τελευταίους μήνες στον χώρο της Υγείας είναι η επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων. Θέμα το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση γιατρών, ασθενών, ακόμη και φαρμακοποιών, παρότι οι τελευταίοι δεν έχουν άμεση εμπλοκή.

 Δεν αντέχουν όμως -όπως λένε -να βλέπουν τους πολίτες να ταλαιπωρούνται καθημερινά για να λάβουν την αναγκαία για την υγεία τους θεραπεία.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι το μέτρο του πλαφόν τόσο στο φάρμακο όσο και στις διαγνωστικές εξετάσεις εφαρμόστηκε από τους αρμοδίους, οι οποίοι με έντεχνο τρόπο πρόβαλλαν την υπερσυνταγογράφηση, προκειμένου να μετακυλιστεί σημαντικό μέρος των αντίστοιχων δαπανών, κυρίως της φαρμακευτικής, στους πολίτες. Η απευθείας αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων στο φάρμακο θα προκαλούσε εντονότερες διαμαρτυρίες κυρίως από ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες. Με την επιβολή του πλαφόν επιτυγχάνεται από την κυβέρνηση το ίδιο, ίσως και καλύτερο αποτέλεσμα. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν μέτρα επίσης λογιστικού χαρακτήρα, όπως η διόγκωση της αρνητικής λίστας φαρμάκων (η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τα Ταμεία) και η καταβολή από τους ασφαλισμένους της διαφοράς της τιμής ακριβότερου - φθηνότερου φαρμάκου της ίδιας κατηγορίας.

Το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων βρίσκεται στην επικαιρότητα τον τελευταίο χρόνο. Το θέμα συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την άνοιξη, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Η διάταξη, η οποία τότε δεν είχε γίνει δεκτή από το ΣτΕ, τροποποιήθηκε -προς το καλύτερο -από τον νυν υπουργό κ. Μάκη Βορίδη. Επαψε, δηλαδή, να έχει τον ισοπεδωτικό χαρακτήρα της προηγούμενης. Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) όμως προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ, καθώς θεωρούν ότι και η νέα διάταξη περιορίζει την ιατρική λειτουργία. Το θέμα συζητήθηκε καταρχήν τον Αύγουστο στο ΣτΕ, το οποίο έκανε δεκτό το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή, αλλά δεν το δέχτηκε ως προς το σκέλος το οποίο αφορά τον καθορισμό κατωτάτου ελαχίστου ορίου στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας (γενοσήμων και off-patent) ανά γιατρό. Ετσι, οι γιατροί αναμένουν τώρα την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 7 Νοεμβρίου.

Ασθενείς, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες Υγείας τάσσονται κατά του πλαφόν και προτείνουν ως λύση στο πρόβλημα της προκλητής ζήτησης και της υπερσυνταγογράφησης την εισαγωγή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

«Οι οδοντίατροι είμαστε από τους πρώτους που είπαμε "όχι" στο πλαφόν. Επίσης, έχουμε ζητήσει να γίνουν συλλογικές συμβάσεις επί του τιμολογίου που δίνει ο ΕΟΠΥΥ, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει αποδεκτό. Τα μέτρα αυτά είναι ανεπίτρεπτα»
δηλώνει προς «Το Βήμα» ο καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Ουλής.

Αντίθετος με το μέτρο του πλαφόν είναι και ο νέος πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος. «Το πλαφόν είναι ένα μέτρο το οποίο ουσιαστικά στρέφεται εναντίον του ασθενούς. Ο κόσμος ταλαιπωρείται γυρνώντας από ιατρείο σε ιατρείο μέχρι να βρει γιατρό που δεν έχει υπερβεί το πλαφόν. Στο τέλος, πολλοί αναγκάζονται να αγοράσουν μόνοι τα φάρμακά τους» δηλώνει ο κ. Λουράντος και προσθέτει: «Ο γιατρός δεν είναι δυνατόν να έχει πλαφόν, διότι ο όγκος της συνταγογράφησης εξαρτάται κάθε φορά από τα περιστατικά τα οποία δεν είναι ίδια κάθε μήνα».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κ. Ελευθέριο Θηραίο, η εισαγωγή των πρωτοκόλλων στην καθημέρα κλινική πράξη θα επιτρέψει τον εξορθολογισμό της δαπάνης και τη δυνατότητα να μπορούμε να συζητάμε για το κόστος διαχείρισης κάθε νοσήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στα χρόνια νοσήματα.
Ο κ. Θηραίος σημειώνει ότι «θα πρέπει να συνταχθούν διαγνωστικά πρωτόκολλα αντίστοιχα με τα θεραπευτικά στη συνταγογράφηση, με στόχο τον εξορθολογισμό της ζήτησης των διαγνωστικών εξετάσεων, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα ποιες εξετάσεις θα πρέπει να γράφονται από ποιες ειδικότητες και πόσο συχνά, στο πλαίσιο της συστηματικής παρακολούθησης ενός ασθενούς». Τα πρωτόκολλα αυτά, προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικά, θα πρέπει να διασυνδεθούν με ένα συνοπτικό ιστορικό του ασθενούς, καθώς και με τα αντίστοιχα μητρώα ασθενών. Πρόκειται για εφαρμογές που αναμένεται να αναπτυχθούν άμεσα από την ΗΔΙΚΑ.

Πηγη : Το Βημα