ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Υγεία και φαρμακείο. Είναι η κατάσταση αναστρέψιμη;

Μετά από τέσσερα δύσκολα μνημονιακά χρόνια που έπληξαν ολόκληρη την ελληνική οικονομία αλλά και την κοινωνία , αρχίζουμε πλέον να επανασχεδιάζουμε το μέλλον αυτής της χώρας΄

Ένα μέλλον που απαιτεί συνεργασίες και συνέργιες σε όλους τους τομείς. Ο στόχος είναι να διορθώσουμε τις αδικίες που η κρίση αυτή έχει δημιουργήσει και να βάλουμε γερά και υγιή θεμέλια.

Για εμάς τους λειτουργούς της Υγείας η αποστολή αυτή αποτελεί καθήκον και ευαισθησία.  Στενόμυαλες λογικές οδήγησαν την Υγεία από το ένα άκρο  στο άλλο. Σκληροί τεχνοκράτες είδαν την υγεία  αποκλειστικά σαν ένα αριθμητικό μέγεθος και προχώρησαν σε ασύδοτες περικοπές που είχαν σαν αποτέλεσμα  να έχει ουσιαστικά καταλυθεί το κοινωνικό κράτος.

Είδαμε πρόσφατα τους οροθετικούς να υφίστανται μια απίστευτη ταλαιπωρία για λάβουν την αγωγή τους. Το κράτος υποχώρησε μπροστά στα νούμερα. Είναι ακόμη νωπές οι εικόνες από το περασμένο καλοκαίρι των καρκινοπαθών που συνωστίζονταν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα φάρμακα τους.


Και το αποτέλεσμα όλων αυτών; Mια φαρμακευτική δαπάνη κοντά στα δυο δις , δηλαδή σε επίπεδο ανθρωπιστικής κρίσης και 9500000 πολίτες ουσιαστικά  ανασφάλιστους.
Προχωράω ακόμη περισσότερο. Η δαπάνη εντός στόχων αλλά οι πάροχοι στα όρια της χρεοκοπίας. Φαρμακεία , φαρμακαποθήκες αλλά και βιομηχανίες είδαν την συρρίκνωση του τζίρου τους και οι εργαζόμενοι τους βρεθήκαν στον δρόμο.
Τι μέλει γενέσθαι?
  • Το θεμελιώδες είναι η αύξηση του ποσού της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και της δαπάνης υγείας σε ποσοστό άνω του 1`% του ΑΕΠ.
  • Στήριξη των ευπαθών ομάδων μέσω του κοινωνικού συστήματος. Η λογική των  αριθμών δεν χωρά στην Υγεία.
  • Στενή συνεργασία των παρόχων και της πολιτείας με στόχο την λελογισμένη αύξηση της δαπάνης, μέσα από τη ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Για παράδειγμα το φαρμακείο που είναι ο τελικός σταθμός πριν από την λήψη της αγωγής , πρέπει να υποστηριχθεί τόσο από την βιομηχανία όσο και από τις αποθήκες με μια ολιγόμηνη πίστωση.
Αντίστοιχα το φαρμακείο πρέπει να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του, όπως αντίστοιχα και ο ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία.
Η ρευστότητα θα έλθει μέσα από τις τακτικές πληρωμές όλων των μερών
·      Έλεγχος των καναλιών διανομής. Επειδή πολλά ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναλογισθεί κανείς τι θα κοστίσει μεσοπρόθεσμα στην Πολιτεία η αλόγιστη χρήση των ΜΥΣΥΦΑ αν αυτά δοθούν μέσω καναλιών λιανικής;
·      Στελέχωση και αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΦ για τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς.
                                           
·         Κοινωνικές δράσεις

        Ενίσχυση του εθελοντισμού και ευαισθητοποίηση του επιστημονικού δυναμικού στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με θέματα υγείας (πχ για την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών)
Στήριξη ευπαθών  ομάδων ασθενών όπως οι οροθετικοί , οι καρκινοπαθείς , οι ψυχικά ασθενείς, με ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς.


Η Υγεία ενεπλακη σε μια αριθμητική λογική. Τα αποτελέσματα  δείχνουν ότι αυτό ήταν λάθος . Η κατάσταση αυτή είναι ακόμη αναστρέψιμη. Έχουμε καθήκον να ξαναστήσουμε το κοινωνικό κράτος. Αυτή την φορά πιο διάφανο, πιο υγιές , πιο αποτελεσματικό. Έχουμε καθήκον στους έλληνες  ασφαλισμένους και ασθενείς . 



ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ