ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ευρώπη: Στροφή Γιούνκερ στο θέμα των φαρμάκων μετά από πιέσεις

Pharma Team: Για το θέμα αυτό σας είχαμε ενημερώσει αποκλειστικά στις 26 Σεπτεμβρίου με άρθρο σχετικά με την πρόθεση του νέου προέδρου της Επιτροπής να αναθέσει τα θέματα που αφορούν τα φάρμακα στην Επίτροπο Ενιαίας Αγοράς, Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων. Τώρα ο κ. Γιούνκερ «τα γυρίζει» μετά από πιέσεις που δέχθηκε. Διαβάστε το άρθρο παρακάτω:

Τα φάρμακα και η ιατρική τεχνολογία θα παραμείνουν στη Γενική Διεύθυνση Υγείας στην επόμενη Κομισιόν, επιβεβαίωσε χθες (22 Οκτωβρίου) ο νέος Πρόεδρος Jean-Claude Juncker.

Η ευθύνη της πολιτικής φαρμάκων αρχικά είχε αποφασιστεί να πάει στην Elżbieta Bieńkowska, την Πολωνή Επίτροπο για την Ενιαία Αγορά, Βιομηχανία και Επιχειρήσεις.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε δριμείες αντιδράσεις στην κοινότητα υγείας της ΕΕ, και κάποιοι ευρωβουλευτές τους τελευταίους μήνες σε μαζί με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας, δήλωναν πως ο Λιθουανός Επίτροπος Υγείας Vytenis Andriukaitis, στερήθηκε ένα θεμελιώδες εργαλείο προστασίας της δημόσιας υγείας.

Μιλώντας στην ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, ο Juncker είπε πως άλλαξε γνώμη σχετικά το με ζήτημα της υγείας.

«Η ευθύνη για τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα θα παραμείνει στη Γενική Διεύθυνση Υγείας διότι συμφωνώ μαζί σας ότι τα φάρμακα δεν είναι αγαθά όπως τα άλλα», τόνισε, προσθέτοντας ότι Andriukaitis και Bieńkowska θα αναπτύξουν την πολιτική «από κοινού».

Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών είπε σε δήλωσή της ότι η απόφαση του Λουξεμβουργιανού είναι ένα σαφές μήνυμα προς καταναλωτές ότι η υγεία έρχεται πρώτη από τα οικονομικά συμφέροντα.

«Οι προσπάθειές μας καρποφόρησαν, είναι μια πραγματική νίκη των καταναλωτών», τόνισε.

Πηγή: euractiv.gr