ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Διόρθωση σε τιμές 100 φαρμάκων από την Επιτροπή Τιμολόγησης

Oλοκληρώθηκε σήμερα η σειρά συνεδριάσεων της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων. Αναμένεται η υπογραφή και ανάρτηση του δελτίου τιμών από το υπουργείο Υγείας.

Με τις διορθώσεις σε τιμές περίπου 100 φαρμάκων ολοκληρώθηκε σήμερα η σειρά συνεδριάσεων της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας, για την έκδοση διορθωτικού δελτίου τιμών και την έγκριση νέων φαρμακευτικών προϊόντων που περίμεναν τιμή για να κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή προχώρησε σε διόρθωση τιμής για 47 φάρμακα που η τιμή τους είχε πέσει κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, με το τελευταίο δελτίο τιμών φαρμάκων του Αυγούστου.
Οι διορθώσεις αυτές, ύστερα και από την επιβεβαίωση του ΕΟΦ, ανεβάζουν τις τιμές των συγκεκριμένων φαρμάκων στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.



Διορθώσεις

Επίσης, η Επιτροπή Τιμών, δέχθηκε διορθώσεις σε λάθη αριθμητικών πράξεων, για τις τιμές άλλων 47 φαρμάκων.
Η συζήτηση για διορθώσεις τιμών ξεπέρασε τα 150 φάρμακα, όμως από το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης, διαπιστώνεται ότι εγκρίθηκαν τελικά μόνο τα δύο τρίτα των ενστάσεων αυτών.

Τώρα η Επιτροπή Τιμών περιμένει ως την ερχόμενη Παρασκευή υπογραφή των νέων τιμών από τον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη, προκειμένου να γίνει ανάρτηση των τιμών σε χρόνο που ο υπουργός θα αποφασίσει.
Δεν είναι επίσης γνωστό αν τελικά θα αναρτηθούν ένα συνολικό ή δύο δελτία τιμών ξεχωριστά, ένα για τα 60 νέα πρωτότυπα και 600 γενόσημα που εγκρίθηκαν την περασμένη Παρασκευή και ένα με τις σημερινές διορθώσεις τιμών.

Απόφαση

Συνολικά, οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν 689 ιδιοσκευάσματα, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τιμές που τους έχουν δοθεί την τελευταία διετία.
Καθώς όμως στην τρέχουσα σειρά συνεδριάσεων οι διορθώσεις αφορούσαν μόνο το δελτίο τιμών του περασμένου Αυγούστου, οι φαρμακευτικές σύμφωνα με πληροφορίες θα κληθούν και πάλι από την Επιτροπή Τιμών σε επόμενη συνεδρίαση εντός Νοεμβρίου για τη συζήτηση των ενστάσεων αυτών και την έγκριση ή απόρριψη των προτεινόμενων διορθώσεων.
Για την υλοποίηση των μαζικών αυτών διορθώσεων τιμών, αναμένεται προηγουμένως νέα απόφαση του υπουργού Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα προωθεί μια συνολική ανακοστολόγηση πρωτοτύπων και φαρμάκων εκτός πατέντας στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης και προσαρμογή των γενοσήμων τους στο 80% της τιμής των φαρμάκων αναφοράς τους.
Σκοπός είναι να υπάρξει τελικά μια εξισορρόπηση στην αγορά, ύστερα από τις διαφοροποιήσεις που έχουν προκληθεί από τις οριζόντιες μειώσεις των τιμών.
Πηγη: Iatronet