ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η κρίσιμη συνάντηση Βορίδη-Τρόικα σήμερα το μεσημέρι

Οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, τα έσοδα των νοσοκομείων, η κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων καθώς και η εφαρμογή ενός μηχανισμού χρέωσης για τους αλλοδαπούς που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» της συνάντησης του υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους της τρόικας.

H συνάντηση έχει οριστεί για το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης θα παρουσιάσει την «πρόοδο» του χαρτοφυλακίου του στα παραπάνω θέματα. Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός θα παρουσιάσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της υπουργικής απόφασης του Αυγούστου αλλά και το σχέδιο του για την εφαρμογή κλινικού ελέγχου σε πραγματικό χρόνο για τα νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές.



Για έσοδα των νοσοκομείων, έχει ζητηθεί μεταξύ άλλων τιμολόγηση των υπηρεσιών από τα ίδια τα νοσοκομεία, δράση που έχει ήδη δρομολογηθεί. Αναφορικά με την κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων, σήμερα είναι στο 50% (σε όγκο) στα νοσοκομεία και πρέπει να φτάσει στο 60%. 


ΜΗΣΥΦΑ

Αναφορικά με τα μη συνταγογραφούμενα φαρμάκα (ΜΗΣΥΦΑ) ο υπουργός θα επιδιώξει παραμονή τους στα ράφια των φαρμακείων μέχρι τέλος του έτους. Ο υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα της σχετικής έκθεσης, η οποία καταγράφει μειώσεις τιμών στα ακριβά ΜΗΣΥΦΑ και στασιμότητα στα φθηνότερα.Με αυτά τα «όπλα» ο υπουργός θα επιδιώξει να παραμείνει το ισχύον καθεστώς, τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σημειώνεται ότι σήμερα, τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται από τα φαρμακεία με «ελεύθερη» τιμή προς τα κάτω (δεν επιτρέπεται αύξηση τιμής) ενώ η τρόικα είχε ζητήσει απελευθέρωση των καναλιών διανομής και δυνατότητα πώλησης ακόμη και σε σούπερ μάρκετ. Στο μέτρο αντιδρούν οι φαρμακοποιοί οι οποίοι απειλούν με κλείσιμο των φαρμακείων.

Πηγή: healthview.gr