ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Γιούνκερ: Φάρμακα, διαγνωστικά μεταφέρονται στην Επίτροπο Επιχειρηματικότητας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ

Αναστάτωση και μεγάλες αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προκαλέσει η απόφαση του νέου προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να μεταθέσει τη διαχείριση της πολιτικής των φαρμακευτικών εταιρειών και εταιρειών διαγνωστικών στην Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, Elzbieta Bienkowska. Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι είχε αποφασίσει να δημιουργήσει μια νέα γενική διευθυνση Εσωτερικής Αγοράς στην οποία να υπάγονται όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως κλάδου (πλην χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών). Στη λογική αυτή, όλα τα φάρμακα, καλλυντικά και ιατρικές συσκευές εντάσσονται σε αυτή τη νέα διεύθυνση υπό την Επίτροπο. Τα θέματα δημόσιας υγείας παραμένουν στην Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας και Τροφίμων.


Όπως ήταν φυσικό, οι αντιδράσεις είναι έντονες και έρχονται από όλες τις πλευρές, πλην της βιομηχανίας, η οποία για ευνόητους λόγους παραμένει «σιωπηλή».
Η Monique Goyens, επικεφαλής της BEUC, της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Καταναλωτών, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Γιούνκερ δεν προσφέρει καμία εξήγηση γιατί οι κλάδοι των ιατρικών συσκευών και των φαρμακευτικών προϊόντων θα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας». Η Emma Woodford, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Δημόσιας Υγείας (European Public Health Alliance), είπε: «Η απάντηση δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες μας», ενώ ο John Chave, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμακοποιών (PGUE), είπε: «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ δεν μπορούσε να προσφέρει μια απάντηση με δεσμεύση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω στα σοβαρά αυτά ζητήματα». 

Ο Tim Reed, διευθυντής της οργάνωσης εκστρατείας Health Action International Europe, δήλωσε ότι ο κ. Γιούνκερ «δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να αποδεικνύει ότι έχει χάσει εντελώς το στόχο ότι τα φάρμακα και οι ιατρικές συσκευές είναι θέματα δημόσιας υγείας».

Τέλος, η Laurette Onkelinx, η υπουργός υγείας του Βελγίου, χαρακτήρισε την απόφαση ως «βήμα προς τα πίσω», προσθέτοντας: «Το σκάνδαλο με τα εμφυτεύματα στήθους πρέπει να υπενθυμίσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το να εξετάζει ένα προϊόν για την υγεία ως απλό εμπόρευμα, θέτει σοβαρά τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο. Είναι καιρός να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της υγείας». Επίσης, οι ευρωβουλευτές Glenis Willmott, Marian Harkin και Michele Rivasi έχουν εναντιωθεί στο σχέδιο Γιούνκερ. Τέλος, χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει: «Ο Γιούνκερ έγινε το δεξί χέρι της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Με την κίνηση ρύθμισης των φαρμακευτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης φαρμάκων και ιατρικών συσκευών, την οποία πήρε από τα χέρια της νέας Επιτρόπου για την υγεία και την έβαλε στο χαρτοφυλάκιο της Επιτρόπου για τις επιχειρήσεις, μας γυρνά σε μια εποχή που η φαρμακοβιομηχανία λειτουργούσε σε ένα περιβάλλον που ευνοούσε περισσότερο το κέρδος και τη μυστικότητα, παρά την καθολική πρόσβαση σε φάρμακα και διαφάνεια».

Πηγή: HealthDaily