ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ντομάτα: Σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

  Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι άντρες που κατανάλωναν περισσότερες από 10 μερίδες ντομάτας την εβδομάδα είχαν 18% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη. Η κατανάλωση ντομάτας μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Άντρες που καταναλώνουν περισσότερες από 10 μερίδες ντομάτας την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνό τους κατά περίπου 20%, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Ειδικοί στον καρκίνο συνιστούν την ισορροπημένη διατροφή, που είναι υψηλή σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε κόκκινο κρέας, κατεργασμένο, λιπαρά και αλάτι.

Η ερευνητική ομάδα του Bristol ανέλυσε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής 20.000 Βρετανών αντρών, ηλικίας 50 έως 69 ετών.
Ανακάλυψε ότι άντρες που κατανάλωναν περισσότερες από 10 μερίδες ντομάτας την εβδομάδα είχαν 18% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη.

Η κατανάλωση των συνιστώμενων 5 μερίδων φρούτων ή λαχανικών ή περισσότερων την ημέρα φάνηκε επίσης να μειώνει τον κίνδυνο κατά 24% σε σύγκριση με άντρες που κατανάλωναν 2,5 μερίδες ή λιγότερο.

Η Vanessa Er, του πανεπιστημίου Bristol, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ντομάτες μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντικές στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. Πρόσθεσε ότι οι άντρες θα πρέπει να τρώνε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, να διατηρούν υγιές βάρος και να παραμένουν δραστήριοι.

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της ντομάτας εκτιμάται ότι οφείλονται στο λυκοπένιο, αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει έναντι της βλάβης στο DNA και στα κύτταρα.

Οι ερευνητές εστίασαν επίσης σε 2 άλλες διατροφικές ουσίες που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη, το σελήνιο και το ασβέστιο.
‘Αντρες που είχαν επιθυμητή πρόσληψη των 3 ουσιών εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention'', πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Cambridge και Oxford.


ΠΗΓΗ : iatronet