ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φθηνότερα τα ΜΥΣΥΦΑ στα φαρμακεία

Σχεδόν δύο μήνες αφότου άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή το νέου θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει στα φαρμακεία να παρέχουν με εκπτώσεις τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα πρώτα δείγματα είναι θετικά για τον καταναλωτή.

Με έκπτωση που φτάνει και το 15% της αρχικής τους τιμής βρίσκονται εδώ και λίγες εβδομάδες στα ράφια πολλών φαρμακείων της χώρας, ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα για την αγορά των οποίων δεν χρειάζεται η συνταγή γιατρού. Σχεδόν δύο μήνες αφότου άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή το νέου θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει στα φαρμακεία να παρέχουν με εκπτώσεις τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Το μέτρο λειτουργεί με τον μηχανισμό του «ντόμινο»:

ξεκίνησε από τα μεγάλα φαρμακεία που παραγγέλνοντας μεγάλες ποσότητες κάποιου σκεύασματος μπορούν να «καταφέρουν» καλύτερες τιμές από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού επεκτάθηκε στα γειτονικά τους φαρμακεία. Και σταδιακά «συμπαρασύρει» και τα υπόλο


Το πρώτο βήμα έγινε τον περασμένο Μάρτιο με την ψήφιση διάταξης στον νόμο με τα μέτρα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ. Η διάταξη έθεσε ως ανώτερη τιμή των ΜΥΣΥΦΑ, αυτή που έχουν λάβει από το δελτίο τιμών, επιτρέποντας έτσι να γίνονται εκπτώσεις. Το δεύτερο έγινε στις 10 Ιουνίου 2014 όταν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ υπουργική απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες αυτής της διάταξης.


Για μεσοσταθμική μείωση των τιμών της τάξης του 15% σε ευρείας κυκλοφορίας ΜΥΣΥΦΑ, κάνει λόγο στην «Κ» ο φαρμακοποιός μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Δημήτρης Λυκουρέσης. Οπως εξηγεί, εάν το φαρμακείο, συνεταιρισμός φαρμακείων ή και «αλυσίδα» φαρμακείων κάνει μεγάλη παραγγελία από ένα σκεύασμα, είτε καλή προώθηση του φαρμάκου (π.χ. τοποθέτηση σταντ), η εταιρεία προσφέρει έκπτωση. Αυτή «μετακυλίεται» -συχνά προσαυξημένη από επιπλέον έκπτωση του φαρμακοποιού- στον πελάτη. Ετσι γνωστό αναλγητικό - αντιπυρετικό με λιανική τιμή 2,25 ευρώ, με την έκπτωση μπορεί να το βρει ο καταναλωτής στα 1,90 ευρώ, ή ένα gel αντισταμινικό με 4,56 ευρώ αρχική λιανική τιμή πωλείται στα 3,80 ευρώ. «Ξεκίνησε κυρίως από τα μεγάλα και τα διευρυμένα φαρμακεία», σημειώνει ο κ. Λυκουρέσης, «λόγω του ανταγωνισμού και τις πιέσεις των καταναλωτών, επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα, που αναγκάστηκαν να πάνε με το πνεύμα της εποχής». Είναι ενδεικτικό ότι σε μεγάλη περιοχή της Δυτικής Αττικής με πάνω από 75 φαρμακεία, περισσότερα από το 80% αυτών πλέον εφαρμόζουν αυτές τις εκπτώσεις.

Ετσι ο ανταγωνισμός κατάφερε να προσπεράσει την αντίθετη άποψη που εκφράζουν τα συλλογικά όργανα των φαρμακοποιών σχετικά με το ζήτημα. Ο πρώην πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, μιλώντας στην «Κ» δηλώνει αντίθετος στις εκπτώσεις. Οπως τονίζει «προσωπική μου άποψη και θέση του Συλλόγου είναι ότι τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα με παρενέργειες, ενδείξεις και προφυλάξεις και ως φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται με φειδώ. Είμαστε λοιπόν αντίθετοι στην παροχή εκπτώσεων, γιατί έχουν την έννοια αύξησης των πωλήσεων. Και στο φάρμακο δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η λογική, αφού πρόκειται για ένα θεραπευτικό μέσο». Ωστόσο όπως σημειώνει «υπάρχει πλέον ένας νόμος και εφαρμόζεται».

Τα εποχικά

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, δεν έχει προλάβει να γίνει ευρέως γνωστή η αλλαγή. Επιπλέον, οι τιμές των σκευασμάτων είναι πολύ χαμηλές, οπότε οι εκπτώσεις δεν είναι ιδιαίτερα αισθητές από το κοινό. Οι εκπτώσεις αναμένεται να γίνουν αντιληπτές από το φθινόπωρο με τις αφίξεις εποχιακών σκευασμάτων όπως αποσυμφορητικά, σιρόπια κ.ά. Και ήδη οι φαρμακευτικές εταιρείες φέρονται να προγραμματίζουν ενέργειες προώθησης των προϊόντων τους με βάση το νέο «καθεστώς». Ενέργειες προγραμματίζουν και αρκετοί φαρμακοποιοί που θα προχωρήσουν σε ξεχωριστά ράφια για ευρέως γνωστά ΜΥΣΥΦΑ, με αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης σε αυτά. Ετσι, ο καταναλωτής δεν θα ζητάει από τον πάγκο του φαρμακοποιού το αντιπυρετικό που θέλει, αλλά θα το λαμβάνει από το ξεχωριστό ράφι.

Πάντως, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Η πρόσφατη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα ΜΥΣΥΦΑ, δημιούργησε φόβο για αυξήσεις από τις εταιρείες στις τιμές τους. Αυτός επιβεβαιώθηκε σε δύο περιπτώσεις σκευασμάτων: ένα γνωστό αποσυμφορητικό και ένα αναλγητικό οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν κατά 32% με την ευκαιρία αλλαγής συσκευασίας. Κατά ορισμένους, οι εταιρείες στην περίπτωση που τα ΜΥΣΥΦΑ θα μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ, θα προχωρήσουν σε αυξήσεις στις τιμές, προκειμένου να «μειώνουν τη χασούρα» που θα έχουν από τις μεγάλες καθυστερήσεις εξόφλησής τους από τα μεγάλα καταστήματα. Αντίθετα σήμερα απαιτούν από τα φαρμακεία εξόφληση εντός δύο μηνών από την παραγγελία.


Η απελευθέρωση της αγοράς


Κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ σε περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, βρέθηκε πρόσφατα από έλεγχο της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας που έγινε έπειτα από καταγγελία, να πουλάει παρανόμως ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα, κυρίως απλά αναλγητικά. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, ενώ όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί το σούπερ μάρκετ πωλούσε τα φάρμακα αυτά με τιμή αυξημένη κατά 70% σε σχέση με την τιμή που διατίθενται από τα φαρμακεία.

Αυτή τη στιγμή το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει να πωλούνται τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό θα εξετασθεί εκ νέου το φθινόπωρο με βάση τα αποτελέσματα μελέτης για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά των ΜΥΣΥΦΑ. Η μελέτη που διεξάγεται από διεθνή εταιρεία και αναμένεται να παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον Σεπτέμβριο, θα καταδείξει την τάση που υπάρχει, δηλαδή εάν μετά τις πρόσφατες θεσμικές παρεμβάσεις (εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ) τα φαρμακεία προχώρησαν σε εκπτώσεις στη λιανική τιμή των ΜΥΣΥΦΑ. Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό κείμενο της έκθεσης του ΟΟΣΑ («εργαλειοθήκη») για τα αναπτυξιακά μέτρα που έπρεπε να λάβει η χώρα μας, συμπεριλαμβανόταν η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ. Μετά από διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποφασίστηκε η απελευθέρωση αυτή να γίνει σε επίπεδο τιμών και όχι «καναλιών διάθεσης» των ΜΥΣΥΦΑ, και σε περίπτωση που το μέτρο δεν αποδώσει μείωση των τιμών των σκευασμάτων, να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς.


Πηγή: kathimerini.gr