ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αναμένεται και απόφαση για το ωράριο φαρμακείων

Λιγότερη «απελευθέρωση» και περισσότερη οργάνωση στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων θα επιδιώξει το υπουργείο Υγείας, μετά το «χάος» που έχει προκληθεί τους τελευταίους μήνες από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ. Υπενθυμίζεται ότι στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται εντελώς αόριστα ότι όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή και το Σάββατο, ότι η επιλογή και η τήρηση διευρυμένου ωραρίου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, χωρίς να δηλωθεί εκ των προτέρων στον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο.


Ταυτόχρονα με την «πλήρη απελευθέρωση», το πολυνομοσχέδιο διατηρεί και τον νόμο του 2011 για το ταυτισμένο με τις διημερεύσεις των φαρμακείων διευρυμένο ωράριο, με τη διαφορά ότι τα φαρμακεία που κάνουν αυτήν την επιλογή θα συμπεριλαμβάνονται στις καρτέλες εφημεριών του φαρμακευτικού συλλόγου (αυτό δεν συμβαίνει).


Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, επίκειται η έκδοση υπουργικής απόφασης -όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο- που θα εξειδικεύει τις παρεμβάσεις και στο ωράριο αλλά και στα άλλα ζητήματα του κλάδου που θίγει ο νόμος, όπως οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι, μεταξύ άλλων, να υπάρξει ένας σαφής ορισμός σχετικά με το ποιες είναι οι απογευματινές ώρες στις οποίες θα μπορούν να λειτουργούν τα φαρμακεία που επιλέγουν το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. 


«Έντεκα και δώδεκα το βράδυ δεν είναι απογευματινή ώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος του υπ. Υγείας, προσθέτοντας ότι ούτε τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά έως αυτές τις ώρες.

Πηγή: Αυριανή Μακεδονίας-Θράκης