ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επιδιώκεται συμβιβασμός για το κέρδος των φαρμακείων

Θέμα ημερών είναι η δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών στη χώρα μας. Οπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Μ. Βορίδης, η υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει τα θέματα της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων θα είναι έτοιμη έως το τέλος της εβδομάδας. Με την παρέμβαση αυτή ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι θα μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα από ιδιωτικά φαρμακεία και νοσοκομεία με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους ασφαλισμένους (ποσοστό συμμετοχής ανάλογα με την πάθηση και διαφορά ανάμεσα στην τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και τη λιανική τιμή του φαρμάκου). Η ηγεσία του υπ. Υγείας έχει έρθει σε συνεννόηση με τους εμπλεκομένους στην αλυσίδα του φαρμάκου και έχει λάβει τη δέσμευση για «γενναίες» εκπτώσεις προς το κράτος που θα καλύψει το κόστος στα φάρμακα που θα διατίθενται στους ανασφάλιστους. Εκτιμάται ότι το κόστος για τη φαρμακευτική κάλυψή τους θα κυμανθεί κοντά στα 100 εκατ. ετησίως.
Η παρέμβαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, που προώθησε ο προηγούμενος υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, και ουσιαστικά ανοίγει τη μία από τις δύο προαπαιτούμενες δράσεις του υπουργείου για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η άλλη δράση αφορά το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας μας θα πρέπει να μειωθεί στο 15% από 19% που είναι σήμερα. Το υπ. Υγείας θα επιδιώξει, μέσα από διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με την πλευρά της τρόικας, να υπάρξει συμβιβασμός περίπου στο 17,5% ως ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Τα επιχειρήματα του υπουργείου είναι ότι αφενός το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το χαμηλότερο της Ευρώπης, αφετέρου η αρχική δέσμευση της χώρας (15% ποσοστό κέρδους φαρμακείων για τη συγκράτηση των δαπανών), έγινε όταν η ετήσια δημόσια δαπάνη για τα φάρμακα ήταν 5,2 δισ. και όχι 2 δισ. που θα είναι φέτος. Η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων από 19% στο 17,5% (μεσοσταθμικά) υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί με τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους –που σήμερα διατίθενται μόνο από νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ– από τα ιδιωτικά φαρμακεία και παράλληλα με την καθιέρωση κλιμακωτού ποσοστού κέρδους σε αυτά (από 32,40% μεικτό κέρδος σε σκευάσματα με τιμή έως 100 ευρώ, σε 1,5% σε φάρμακα με τιμή άνω των 3.500 ευρώ). Η σχετική υπουργική απόφαση θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου, μετά τη νέα ανακοστολόγηση φαρμάκων που θα ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου.

Εκκρεμούν αρμοδιότητες

Εν τω μεταξύ, έως χθες αργά εκκρεμούσε η έκδοση του ΦΕΚ με την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας, με το «μήλον της έριδος» να είναι τα νοσοκομεία. Xθες o Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες καθώς «τα διογκούμενα προβλήματα της Υγείας δεν αντέχουν σε αναμονές».

Πηγή: kathimerini.gr