ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι Φαρμακοποιοί

Στο επίκεντρο της συζήτησης έρχεται όλο και περισσότερο το ζήτημα νέας μείωσης του ποσοστού κέρδους των Φαρμακοποιών, το οποίο αναμένεται να εξεταστεί τελικά μετά τις εκλογές.


Ανάσα δεν θα προλάβουν να πάρουν οι Φαρμακοποιοί, αφού όπως όλα δείχνουν ο κλάδος δεν έχει ξεφύγει από τη μνημονιακή «καταιγίδα».
Μπορεί πριν και μετά την ψήφιση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στα Φαρμακεία, την Κυριακή, ο Υπουργός Υγείας να υποστήριζε πως χάρη στις διαπραγματευτικές ικανότητες της ελληνικής πλευράς διασώθηκε το ποσοστό κέρδους των Φαρμακοποιών, αλλά οι πληροφορίες που ήθελαν το θέμα να επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές μας το καλοκαίρι, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται.



Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Ecofin μια ρύθμιση προς τα κάτω του περιθωρίου κέρδους των Φαρμακοποιών, φαίνεται να συνδέεται με τη λήψη της «υποδόσης» του Ιουνίου, που ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, μαζί με άλλα πέντε προαπαιτούμενα. 


Η δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης στο ΣΚΑΙ μπορεί να μην συγκεκριμενοποιεί τα μέτρα που μένουν να ληφθούν αλλά δείχνει σαφώς την κατεύθυνση. «Έχουμε και άλλες επιμέρους δόσεις που είναι συνδεδεμένες με μέτρα μικρότερης εμβέλειας. Δεν μιλάμε για περιορισμό μισθών και συντάξεων, αλλά για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας» τόνισε.


Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας δηλώνει, μάλλον προσεχτικά, το τελευταίο διάστημα ότι η μείωση του ποσοστού κέρδους των Φαρμακοποιών είναι μνημονιακή δέσμευση, παρότι η Αριστοτέλους και η Κυβέρνηση απέφυγαν την υλοποίηση του, σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. 


Από την πλευρά τους οι Φαρμακοποιοί, μπορεί να άνοιξαν τα φαρμακεία τους, αλλά πλέον καμία διαβεβαίωση κυβερνητικού στελέχους δεν τους αρκεί και ετοιμάζουν εκστρατεία ενημέρωσης και δικαστικούς αγώνες για την αντιμετώπιση των μέτρων που ελήφθησαν και όσα ενδέχεται να εξεταστούν.


Πηγή: Virus