ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μητρώα ασθενών: Επιπτώσεις από την καθυστέρησή τους

Ο δρόμος για την καταγραφή των ασθενών με σοβαρές παθήσεις φαίνεται να «ανοίγει», μετά και την αναμόρφωση της λίστας φαρμάκων του ν.3816 που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες ημέρες.

Ήδη έχει αποφασιστεί η δημιουργία μητρώων ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, χρόνια μυελογενή λευχαιμία και ηπατίτιδες, σε μια συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με το Πανεπιστήμιο.

Μόνο που τα τρία συγκεκριμένα μητρώα, δεν είναι και τα πολυπληθέστερα. Μπορεί η κατάρτισή τους να φέρει τεχνογνωσία ώστε να καταρτιστούν και τα υπόλοιπα που χρειάζονται, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό, τουλάχιστον άμεσα.



Και με δεδομένους τους οικονομικούς περιορισμούς στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι προσπάθειες μετάθεσης του κόστους των συγκεκριμένων φαρμάκων από τα νοσοκομειακά φαρμακεία προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα συνεχίζεται, όπως θα συνεχίζεται και η ταλαιπωρία αυτών των ασθενών.

Εμείς θα υπενθυμίσουμε εδώ, τη σχετική απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ότι είναι στην αρμοδιότητα των διοικητών των νοσοκομείων, η παροχή φαρμάκων σε χρονίους πάσχοντες σοβαρών παθήσεων της περιοχής τους, έστω κι αν τα μητρώα δεν έχουν ακόμη καταρτισθεί...