ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Θεοδοσιάδης: Στοχοποίησαν τους φαρμακοποιούς

Το παρακάτω άρθρο του προέδρου του ΠΦΣ δημοσιεύθηκε στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής:

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει τo μελάνι από το απεχθές για τov κλάδο των φαρμακοποιών πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή και το οποίο οδηγεί με ακρίβεια στο κλείσιμο εκατοντάδων φαρμακείων και οι κυβερνώντες με τη βοήθεια δανειστών και άλλων «ισχυρών» που οραματίζονται μια άλλη Ελλάδο, χωρίς μεσαία τάξη. Στοχοποίησαν και πάλι τους φαρμακοποιούς.
«Κερδίζουν πολλά», «Πατήστε τους στο λαιμό», ή κάπως έτσι πρέπει να είναι η εντολή, αλλιώς δεν εξηγείται η επίθεση που δέχεται ο κλάδος των φαρμακοποιών, με την τρόικα να ζητά τώρα και μείωση του περιθωρίου κέρδους κάτω του 15%!


Δηλαδή, σύμφωνα με τους τεχνοκρατικούς «εγκεφάλους», το σημερινό 18% ή τελικό 10%-11%. αν αφαιρεθεί το χρηματοδοτικό κόστος των τραπεζών για κεφάλαια κίνησης, που ανέρχεται στο 13%. και την υπέρμετρη φορολογία, θα πρέπει να φτάσει στο 8%-9% . Δηλαδή κάτω από το όριο βιωσιμότητας των φαρμακείων. Δηλαδή τα 1.100 κατασχετήρια, που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, θα πρέπει να γίνουν 2.000 μέσα στο1ο εξάμηνο του έτους και να καταστραφούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χιλιάδες οικογένειες, που θα προστεθούν στους 1.300.000 ανέργους της χώρας! Φυσικά δεν παραβλέπουμε ότι η νέο «εντολή» ακολουθεί την πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που απέδειξε για μια ακόμη φορά την «ευσυνειδησία» των εκπροσώπων μας στο ελληνικό κοινοβούλιο και την... προθυμία τους να ψηφίσουν διατάξεις για το καλό της χώρας μας που τους υπέδειξαν οι δανειστές μας.
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις ψηφισθείσες διατάξεις, γιατί ενδεχομένως να έχουν την ίδια τύχη που είχε και το εφεύρημα του υπουργείου Υγείας σχετικά με το πλαφόν των συνταγών που συνταγογραφούν οι γιατροί, το οποίο ως γνωστόν απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ομως δεν μπορώ να μη σχολιάσω τη στάση τόσο του αποπεμφθέντος κ. Μπαλτάκου όσο και 15 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ναι μεν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις μας όλη την εβδομάδα, πριν έλθει το νομοσχέδιο στη Βουλή αλλά και όταν αυτό κατατέθηκε, μας έδιναν δίκαιο, αλλά τελικά υπέκυψαν στις αιτιάσεις του υπουργού Υγείας.
Εξηγήσαμε με κάθε τρόπο ακόμη και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την ύστατη ώρα. ότι οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τον κλάδο των φαρμακοποιών, για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης που θα ακολουθήσει, αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν στην Υγεία των ασφαλισμένων και παρότι συμφώνησε μαζί μας, δεν άλλαξε κάτι στη φιλοσοφία της κυβέρνησης που είπε σε όλα «ναι»! 
Ισως να είναι κατανοητό ως ένα βαθμό, γιατί ο υπουργός Υγείας έχει και την ευθύνη των διατάξεων που καταθέτει, ωστόσο στα μάτια των 12.000 φαρμακοποιών φαίνεται ως έλλειμμα δημοκρατίας και ίσως κάποιος κακεντρεχής να σκεπτόταν και τον πολιτικό εκβιασμό.
Αναπάντητα θα μείνουν προφανώς τα ερωτήματα των χιλιάδων φαρμακοποιών, πώς με τις διατάξεις αυτές που καταργούν μέτρα, που έχουν θεσπισθεί για την ορθή κατανομή των φαρμακείων, βελτιώνεται η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους.
Ισως οι εκπρόσωποι μας στο κοινοβούλιο να θεωρούν ότι οι κάτοικοι που ψωνίζουν τρόφιμα και άλλα είδη από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ -γιατί μόνον εκεί θα ανοίξουν φαρμακεία- έχουν προτεραιότητα στην υγεία, σε σχέση με αυτούς που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές.
και αυτό όμως το καταλαβαίνω γιατί προφανώς δεν είχαν το χρόνο και τις γνώσεις να καταλάβουν τις συνέπειες αυτών που ψηφίζουν. Εδώ όμως μου έρχεται στο μυαλό και η γνωστή ρήση του θυμόσοφου λαού: «Δεν ήξερες, δεν ρώταγες:».