ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

«Στα άρματα» από σήμερα οι Φαρμακοποιοί. «Τα γυρίζει» ο Άδωνις.

Kατεβασμένα ρολά από σήμερα στα φαρμακεία της χώρας, σε αντίδραση στις νομοθετικές ρυθμίσεις που φέρνει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή το Υπουργείο Ανάπτυξης. Υπερβολικούς χαρακτηρίζει τους Φαρμακοποιούς ο Υπουργός Υγείας. Από το μεσημέρι κλείνουν τα φαρμακεία στην Αττική.

Την οργή των φαρμακοποιών έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορούν στον κλάδο. Έτσι, ο ΠΦΣ κήρυξε απεργία διαρκείας από σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα, ενώ στην Αττική τα φαρμακεία θα κλείσουν από τις 14.30. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από εφημερεύοντα και φαρμακεία ασφαλείας. 
Όπως ενημερώθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Θεοδοσιάδης, οι νομοθετικές ρυθμίσεις φέρονται να προβλέπουν απελευθέρωση, χωρίς περιορισμούς, στις τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από 1η Ιανουαρίου 2017 και να δίνουν τη δυνατότητα σε όποιο φαρμακοποιό το επιθυμεί να διαθέτει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείων επιθυμεί, δημιουργώντας μονοπωλιακές συνθήκες.

Ο Άδ. Γεωργιάδης, χωρίς να διαψεύσει τις πληροφορίες, δήλωσε, από το STAR, πως το Υπουργείο διασφάλισε, κατά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, τη διατήρηση του δικαιώματος των Φαρμακοποιών αυτοί και μόνο να έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν και να λειτουργούν φαρμακεία. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως θα οριστεί συγκεκριμένος αριθμός φαρμακείων που θα μπορεί ένας φαρμακοποιός να διαθέτει.

Επιπλέον, επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, ήτοι να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%.

«Με κάθε σεβασμό, όλα τ’ άλλα θεωρώ ότι η αντίδραση σας είναι εξαιρετικά υπερβολική», ανέφερε στον κ. Θεοδοσιάδη ο Υπουργός Υγείας και πρόσθεσε πως «την ιδέα ότι σε ένα τόπο που αλλάζει πρέπει στα φαρμακεία να μην αλλάζει τίποτα δεν μπορώ να την υποστηρίξω».

Παράλληλα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπ. Ανάπτυξης καταργούν την απαίτηση για ελάχιστο εμβαδό λειτουργίας φαρμακείου και το κριτήριο της απόστασης, ενώ αναμένεται να επιτρέπουν τη συστέγαση φαρμακείου σε κατάστημα, ακόμη και σε σούπερ μάρκετ και παιχνιδάδικο, όπως αναφέρουν τοι Φαρμακοποιοί.

«Απορρίψαμε το αίτημα να ανοίγουν τα ίδια τα σούπερ μάρκετ φαρμακεία. Αν αυτό επιθυμεί θα παίρνει φαρμακοποιό, εντός των πληθυσμιακών κριτηρίων που θα ανοίγει αυτός φαρμακείο, δηλαδή διαφορετικό κατάστημα και με διαφορετικό ΑΦΜ», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

«Είχατε πει ότι δεν θα υπογράψεται τις ρυθμίσεις που θα φέρει ο κ. Χατζηδάκης», υπενθύμισε στον Υπουργό ο κ. Θεοδοσιάδης. «Δεν είναι ίδιες με τις διατάξεις που είχε φέρει αρχικά ο κ. Χατζηδάκης», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.
Αυτό, πάντως, που προκαλεί εντύπωση είναι πως και στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας μετά την απόφαση για κινητοποιήσεις από τον ΠΦΣ, χαρακτηρίζεται ως προτεραιότητα η απελευθέρωση του επαγγέλματος. Μάλιστα, αν και ο κ. Γεωργιάδης από την τηλεόραση του STAR υποστήριξε ότι επετεύχθη η αναστολή της οριζόντιας περικοπής του ποσοστού κέρδους των Φαρμακοποιών στο 15%, στην ανακοίνωση της Δευτέρας διευκρινίζεται πως η αναστολή θα ισχύει έως τα τέλη Ιουνίου. Άλλωστε, τότε λήγει και η περίοδος αξιολόγησης των μέτρων που θα ληφθούν.

Ο ΠΦΣ, που πραγματοποιεί σήμερα Διοικητικό Συμβούλιο, ζητάει την παρέμβαση του Πρωθυπουργού αλλά και καλούν τους βουλευτές να μην υπογράψουν αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση το μεσημέρι, καθώς κρίθηκε απαραίτητη η εξέταση των νέων δεδομένων και η συνέναιση του σώματος για τις απεργίες. Απαραίτητος ο αγώνας τονίζει ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κ. Λουράντος εκφράζοντας όμως ενστάσεις για τους έως τώρα χειρισμούς.

Πηγή: Virus