ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έρχονται ενοποιήσεις ταμείων και απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας

Την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρούει, για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει τη φοροδιαφυγή, αλλιώς θα πρέπει να μειώσει εκ νέου τις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προαναγγέλλει νέες ενοποιήσεις ταμείων και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτε νέο στην έκθεση του ΔΝΤ.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριξε ότι επιχειρείται μια ανασκόπηση των μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεων, που έχουν γίνει στην οικονομία και στην αγορά εργασίας και δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ζητήματα, παρ’ ό,τι γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε επανεξέταση των «παγωμένων» ωριμάνσεων από το 2014 και μετά (κάτι που οδηγεί σε νέα μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τους ήδη εργαζόμενους) ο κ. Βρούτσης δηλώνει ότι το ΔΝΤ δεν προτείνει κάτι καινούργιο –δεν προβάλλει κάποιο νέο αίτημα.

Σχετικά με το μηχανισμό του κατώτατου μισθού, που έχει ήδη νομοθετηθεί σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, ο υπουργός υποστηρίζει ότι αυτός θα αξιολογηθεί το Α΄ τρίμηνο του 2014, ως προς την απλότητα και την αποτελεσματικότητα του, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Την ίδια στιγμή βέβαια, ο υπουργός προαναγγέλλει μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα ξεκινήσει το 2014 και θα ολοκληρωθεί όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr το 2017.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση ακόμη και σήμερα, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αποτελεί ένα άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων. Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει δαιδαλώδες, υποστηρίζει ο υπουργός, για να εξαγγείλει νέο κύκλο συγχωνεύσεων, αυτή τη φορά ολοκληρωτικών.

Όπως δηλώνει ο υπουργός, «ακόμα και σήμερα για παράδειγμα, διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης. Με μια λέξη: Λαβύρινθος! Αυτό έχει ως συνέπεια, διοικητικό και οικονομικό κόστος για τον Έλληνα πολίτη και συνταξιούχο. Είναι επιβεβλημένο τώρα να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων. Αυτό θα γίνει αφού προηγηθεί καταγραφή, μελέτη και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το τέλος, όμως, αυτής της προσπάθειας θα σημάνει εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας του συστήματος». Βάσει του σχεδιασμού, εντός τους έτους θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να μπουν οι βάσεις για μια μελλοντική οικονομική και διοικητική ενοποίηση όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος θα προχωρήσει το 2014, με στόχο να ολοκληρωθεί η πλήρης ενοποίηση σε 3 ή 4 ταμεία των 90 κλάδων ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα και τα οποία διατηρούν την αυτοτέλειά τους και έχουν διαφορετικές εισφορές και παροχές.

Εντός του έτους πάντως, το υπουργείο προωθεί και την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, με τον κ. Βρούτση να υποστηρίζει πως δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή στα δικαιώματα των εργαζομένων.


Πηγή: www.capital.gr