ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σε ισχύ από αύριο το ενιαίο συνταγολόγιο του ΕΟΠΥ

Σε ισχύ από αύριο το ενιαίο συνταγολόγιο του ΕΟΠΥ ΣΕ ισχύ τίθεται από την 1η Οκτωβρίου το ενιαίο συνταγολόγιο του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο θα είναι συνταγολόγιο που χρησιμοποιεί σήμερα το ΙΚΑ καλύπτοντας με ενιαίο τρόπο τη συνταγογράφηση στους 9,5 εκατ. ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Στόχος της κυβέρνησης είναι η ετήσια εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ από τη θεσμοθέτηση ενιαίων παροχών.
Από τον επόμενο μήνα εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ 50 μεγάλα Κέντρα Υγείας της χώρας, συνάπτοντας προγραμματικές συμβάσεις, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχουν ενταχθεί λειτουργικά και τα υπόλοιπα 180 Κέντρα Υγείας της χώρας, τα οποία διοικητικά θα συνεχίσουν να υπάγονται στα νοσοκομεία της περιοχής τους. Τον Οκτώβριο θα επεκταθεί και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα Κέντρα Υγείας και το ΙΚΑ.
Με τις αλλαγές θα ξεκινήσει η ενοποίηση των παροχών των ασφαλισμένων των τεσσάρων Ταμείων, οι οποίοι θα μπορούν να απευθύνονται τόσο στους συμβεβλημένους γιατρούς όσο και στα συμβεβλημένα θεραπευτήρια. Στο πλαίσιο αυτό θεσπίζεται ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προβλέπονται

: • Ισότιμη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, ως προς το είδος, την έκταση, το ύψος, τον τρόπο και τη διαδικασία χορήγησης καθώς και το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες. Το ύψος όλων των χορηγούμενων παροχών καθορίζεται με βάση το ισχύον κρατικό τιμολόγιο.
• Παρέχεται ιατρική περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους από όλες τις κατά τόπους δομές.
• Καθιερώνεται κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (KEN) για νοσοκομεία του ΕΣΥ και για τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, προσαυξημένο κατά 20%.
• Καθιέρωση τιμής πακέτου (κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο) για νοσηλεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε ΜΕΘ (400 έως 800 ευρώ ημερησίως, κλιμακούμενα ανάλογα με τον αριθμό ημερών νοσηλείας) και σε ΜΑΦ (250 ευρώ ημερησίως) χωρίς εξαιρούμενα.
• Οι παρακλινικές εξετάσεις πραγματοποιούνται εντός των δομών του οργανισμού, στους σχηματισμούς του ΕΣΥ καθώς και σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια. Οταν πραγματοποιούνται σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια συμμετέχουν οι ασφαλισμένοι σε ποσοστό 15% επί της δαπάνης και απαιτείται θεώρηση για εξετάσεις κόστους πάνω από 50 ευρώ.
• Αποζημίωση για αποκλειστική νοσοκόμα μόνο στα δημόσια νοσοκομεία: 32 ευρώ τη νύχτα τις καθημερινές, 40 ευρώ τη νύχτα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
• Για νοσηλεία στο εξωτερικό σε χώρες εκτός Ε.Ε. κατόπιν επιθυμίας του ασφαλισμένου θεσπίζεται συμμετοχή των ασφαλισμένων κατά 70% της δαπάνης νοσηλείας, εξόδων ταξιδιού και διαμονής αντί 100% τώρα.
• Το επίδομα λουτροθεραπείας δεν θα ξεπερνά τα 250 ευρώ για κάθε ασθενή ετησίως, ενώ τώρα κυμαινόταν από 400 έως 1.600 ευρώ.