ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΒΟΥΛΗ: Δεν πέρασε η τροπολογία για την τιμή αναφοράς

Μέχρι σήμερα περιμέναμε τι θα γίνει με την επίμαχη τροπολογία. Μάλιστα μέχρι χθές βούιζαν όλα τα ειδησεογραφικά blogs και όλα για το θέμα έιχαν τον ίδιο τίτλο: Χωρίς φάρμακα μας αφήνει ο Λοβέρδος. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή ο τύπος σήμερα βρίθει απο δημοσιεύματα που εξηγούν τι συνέβη και η επίμαχη τροπολογία δεν πέρασε. 


Ακολουθεί ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, 15/6/2011:
ΒΟΥΛΗ: ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Ηττα - φαρμάκι για Λοβέρδο
Ατακτη υποχώρηση του υπ. Υγείας Ανδρέα Αοβέρδου χθες στη Βουλή σχετικά με τον καθορισμό του πλαφόν έκπτωσης ίων φαρμάκων της λίστας που Θα λαμβάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ανακοίνωσε τροποποίηση της σχετικής τροπολογίας συνοδευόμενη από λεονταρισμούς και φθηνές επικοινωνιακές «ρουκέτες» περί σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη επί Ν.Δ.
Ο Ανδρέας Αοβέρδος, προσερχόμενος στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην οποία είχε κληθεί από 45 βουλευτές της αντιπολίτευσης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την αιφνιδιαστική τροπολογία που προσπάθησε να εισαγάγει για ψήφιση στην Ολομελεια χωρίς να συζητηθεί στην Επιτροπή, έσπευσε με την έναρξη της διαδικασίας να ανακοινώσει ότι τροποποιεί τις επίμαχες ρυθμίσεις για το πλαφόν έκπτωσης.




Και πλέον δεν θα καθορίζεται μόνο από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας, δηλαδή τον ίδιο, αλλά με απόφαση που θα συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας, Εργασίας και Ανάπτυξης μετά από σχετική πρόταση της Υποεπιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την πολιτική του φαρμάκου.
0 υπουργός Υγείας, σε εμφανή δύσκολη θέση από τη δριμεία κριτική που του ασκήθηκε από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, ότι με τέτοιου είδους τροπολογίες τα ασφαλι
στικά ταμεία θα ζημιωθούν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, έσπευσε να βρει «έξοδο κινδύνου» πότε σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον του βουλευτή της Ν.Δ. Μάριου Σαλμά, άλλοτε σε ανώνυμες καταγγελίες περί πιέσεων «συμφερόντων», ενώ έφτασε μέχρι και να «απειλεί» με πρωτοβουλία για σύσταση Προανακριτικής για να μάθουμε τι έχει γίνει στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου από το 2004 μέχρι και σήμερα.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς με τεκμηριωμένο τρόπο επέκρινε τον υπουργό Υγείας ότι έφερε στη Βουλή ρυθμίσεις που είναι απόλυτα συμβατές με όσα θελουν οι φαρμακοβιομηχανίες. «Είστε», του είπε, «ο υπουργός που διελυσε το ΕΣΥ. Ο υπουργός της κυβέρνησης που ακούει την Τρόικα και κάνει υποδείξεις στους άλλους να την ακούνε». Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε άξιον απορίας το γεγονός της μη θεσμοθέτησης της «θετικής» λίστας φαρμάκου, πράγμα που σήμερα κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα Ταμεία, και γι' αυτό, όπως του επισήμανε, «σε λίγο καιρό το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη».
Αναφερόμενος στην τιμολογιακή πολιτική του υπουργείου Υγείας στο φάρμακο ο κ. Μάριος Σαλμάς σημείωσε πως «μειώσατε κατά 25% τα παλιά και φθηνά φάρμακα και μόνο κατά 10% τα καινούργια και ακριβά, που αντιπροσωπεύουν και το μεγαλύτερο ποσοστό της φαρμακεστικής δαπάνης. Γι' αυτό άλλωστε και η δαπάνη των Ταμείων για φάρμακα έπαψε να μειώνεται πλέον».

Απώλειες 600 εκατ. ευρώ περιμένοντας τη λίστα
«ΠΑΡΑΠΑΝΩ από 600 εκατ. ευρώ έχουν ζημιωθεί τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της αργοπορίας στην εφαρμογή της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων που έχει νομοθετηθεί από τον Ιανουάριο του 2010 αλλά δεν μπήκε ποτέ σε εφαρμογή», κατήγγειλε χθες στον «Ε.Τ» ο βουλευτής της Ν.Δ., Μάριος Σαλμάς. «Επί 21 μήνες εκκρεμεί μία κοινή υπουργική απόφαση που θα ορίζει τα κριτήρια σύνταξης της λίστας φαρμάκων...», τονίζει ο κ. Σαλμάς, που εικάζει ότι οι καθυστερήσεις εκ μέρους του κ. Λοβέρδου γίνονται επί τούτου, καθώς ο τελευταίος «δεν θελει να δυσαρεστήσει» τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και ελπίζει να το κάνει ο αντικαταστάτης του, έπειτα από ανασχηματισμό...
Με τις μειώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στις τιμές των φαρμάκων, σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, έχουν κυρίως «πληγεί» οικονομικά τα φθηνά, παλιά φάρμακα, ενώ λιγότερο θίγονται όσα είναι καινούργια και αποτελούν προϊόντα μεγάλων πολυεθνικών.