ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών: Δελτίο Τύπου

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ), με Δελτίο Τύπου που απέστειλε, ανακοίνωσε τα παρακάτω:
Μετά την εξαίρεσή μας από τον υπουργό Υγείας, από συνάντηση που είχε οριστεί την 14η Ιανουαρίου 2010 και είχαμε προσκληθεί από τον ίδιο, σήμερα 18η Ιανουαρίου 2011 μάς δέχτηκε με θέρμη, με ιδιαίτερη ευγένεια και με διάθεση στενής συνεργασίας ο υφυπουργός κος Μιχάλης Τιμοσίδης.
Στη συνάντηση με τον υφυπουργό παρέστησαν οι κ.κ. Α. Δημόπουλος (γενικός γραμματέας) και Δ. Μπαλασόπουλος (νομικός σύμβουλος). Την ΠΕΦ εκπροσώπησαν οι κ.κ. Α. Αυγερινός (πρόεδρος), Μ. Καπετανίδου (αντιπρόεδρος Α') και Κ.Σάββας (γενικός γραμματέας).
Η συζήτηση έγινε σε κλίμα σύμπνοιας, συνεννόησης και δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις. Κατατέθηκαν όλα τα έγγραφα επί θεμάτων που αφορούν τον κλάδο μας και το κλειστό επάγγελμα των φαρμακοποιών, που μας αποκλείει συντεχνιακά να ασκήσουμε ελεύθερο επάγγελμα.
Αναλυτικά:
1. Ενημερώθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι του Υπουργείου για το ιδιοκτησιακό και για το ότι το θέμα έχει κριθεί στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Πράγματι, μας ενημέρωσαν ότι εκ μέρους του Υπουργείου ουδέποτε ετέθη το θέμα και αυτό το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός στα Μ.Μ.Ε. Απλά μας ενημέρωσαν ότι χρησιμοποιήθηκε από μια μερίδα φαρμακοποιών, προφανώς, για να προκαλέσουν.
2. Καταθέσαμε απόφαση του ΣτΕ (2005) όπου έχει κριθεί το θέμα των πληθυσμιακών κριτηρίων ως αντισυνταγματικό και ενημερώσαμε ότι και για τα άτομα που έχουν προσβάλει τον ισχύοντα νόμο (Ν. 3457/08.05.2006) η εισήγηση είναι ομοίως θετική (η εκδίκαση έγινε την 26η Οκτωβρίου
2010).
3. Καταθέσαμε τα παραστατικά και την αντίστοιχη νομολογία που αποδεικνύει ότι ο άνεργος φαρμακοποιός δεν μπορεί να ασφαλίζεται στο ΕΤΑΑ, διότι το ασφαλιστικό μας ταμείο ασφαλίζει την επαγγελματική και όχι την επιστημονική ιδιότητα (Ν. 982/1979).
4. Αναφέραμε ότι, η αύξηση του αριθμού των φαρμακείων δεν αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη που έχει άμεση σχέση με τα ταμεία, εκτός και αν αυτή είναι προκλητή. Πράγματι αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα Μ.Μ.Ε. (κεντρικό δελτίο ειδήσεων Alter 17.01.2011) ότι η συγκεκριμένη θέση αποτελεί ομολογία ενοχής από τους συναδέλφους.
5. Καταθέσαμε τις απόψεις μας σχετικά με τα χωροταξικά μέτρα του ισχύοντος νόμου (250 μέτρα στα μεγάλα αστικά κέντρα). Τονίσαμε ότι αυτό κρίνεται ως απαράδεκτο και αντισυνταγματικό εκ μέρους μας και θα πρέπει να αποδείξει ο νομοθέτης, ενώπιον των Διοικητικών δικαστηρίων, για ποιο λόγο η απόσταση από 100 μέτρα αυξήθηκε στα 250 μέτρα. Η άποψη μας ήταν και είναι ότι το έπραξε για να προστατέψει τα συντεχνιακά συμφέροντα και να κάνει τους πλούσιους, πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους.
6. Επισημάναμε ότι οι άδειες των φαρμακείων εκδίδονται από το κράτος και δεν θα πρέπει να αποτελούν προϊόν αθέμιτης αγοραπωλησίας.
7. Ρωτήσαμε αν τα κριτήρια του νέου νόμου θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο των Καποδιστριακών ή των Καλλικρατικών δήμων. Η απάντηση ήταν ότι θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε το τελικό σχέδιο νόμου που θα ολοκληρωθεί σήμερα.
8. Τέλος, επισημάναμε ότι το φάρμακο χορηγείται διά χειρός φαρμακοποιού, και επιβάλλεται να στελεχωθούν τα φαρμακεία με υπαλλήλους φαρμακοποιούς για να υπάρχει πλήρης κάλυψη και ασφάλεια για τους ασθενείς και τους πολίτες.
Ευχαριστούμε θερμά όλα τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας, και ιδιαιτέρως τον υφυπουργό κο Μ. Τιμοσίδη, όπως επίσης και τους κ.κ. Α. Δημόπουλο και Δ. Μπαλασόπουλο για τη συνεργασία, για την ευγένεια και την άψογη φιλοξενία που μας επιφύλαξαν.
Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (ΠΕΦ)


http://www.pharmacorner.gr/eidiseis/400-panellinia-enosi-farmakopoion-deltio-typoy.html