ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πληροφόρηση καταναλωτών για φάρμακα με συνταγή

ΟI ασθενείς πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας πληροφόρηση όσον αφορά τα φάρμακα για τα οποία απαιτείται ιατρική συνταγή, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητήσουν την πρόταση του νέου τροποποιητικού κανονισμού που έχει παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις τροπολογίες που προτείνει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωβουλής.

Με τις τροπολογίες της η Επιτροπή Περιβάλλοντος θέλει να διασφαλίσει τον ορθότερο διαχωρισμό μεταξύ διαφήμισης και πληροφόρησης, για να αποφεύγεται η «συγκεκαλυμμένη διαφήμιση». Οι φαρμακευτικές εταιρίες πρέπει να παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες ενώ τα κράτη πρέπει να δημιουργήσουν ιστοσελίδες με αναλυτική πληροφόρηση για τα φάρμακα αυτά.



 Υποχρεωτική και προαιρετική παροχή πληροφοριών από τις φαρμακευτικές εταιρίες

 Τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, θέλοντας να ενισχύσουν το δικαίωμα των ασθενών στην πληροφόρηση, ψήφισαν υπέρ της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιριών να θέτουν στη διάθεση του κοινού την πιο πρόσφατη περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος, την επισήμανση και το φύλλο οδηγιών και την έκθεση αξιολόγησης υπό τη μορφή στην οποία έχει πρόσβαση το κοινό.

Σημειώνεται πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προέβλεπε την υποχρέωση αυτή και άφηνε το δικαίωμα να επιλέξουν οι εταιρίες εάν θα πράξουν τα προαναφερθέντα.

Επιπλέον, οι φαρμακευτικές εταιρίες μπορούν να θέτουν στη διάθεση των ενδιαφερομένων άλλες, σαφώς καθορισμένες πληροφορίες, μη προωθητικού χαρακτήρα, σχετικά με το φάρμακο, όπως για παράδειγμα πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προϊόντος ή για τις τιμές και τις τυχόν αλλαγές στη συσκευασία, αν και θα χρειάζεται να έχουν λάβει πρώτα την άδεια από τις αρμόδιες αρχές για να το πράξουν αυτό.

Oλες αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να διατίθενται τόσο σε ηλεκτρονική (μέσω των εγκεκριμένων ιστοσελίδων) όσο και σε έντυπη μορφή και, όπως προσέθεσαν οι ευρωβουλευτές, σε μορφότυπα κατάλληλα για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε οι πληροφορίες για τα φάρμακα για τα οποία απαιτείται ιατρική συνταγή να μην μεταδίδονται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε να μην δημοσιεύονται ούτε στις εφημερίδες ουτε στα περιοδικά.

Οι υποχρεώσεις των κρατών-μελών για παροχή πληροφόρησης

Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν ένα ακόμη άρθρο στο σχέδιο της υπό έκδοση νομοθεσίας, το οποίο προβλέπει την υποχρέωση των κρατών-μελών να παρέχουν στο ευρύ κοινό «αντικειμενικές και αμερόληπτες πληροφορίες» για τα φάρμακα τα οποία πωλούνται εντός της επικράτειάς τους. Αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται τόσο σε ηλεκτρονική μορφή (μέσω των ιστοσελίδων που θα δημιουργήσουν τα κράτη-μέλη ειδικά για αυτόν τον σκοπό) όσο και σε έντυπη μορφή, καθώς και σε μορφότυπα κατάλληλα για ανθρώπους με αναπηρίες.