ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ο Βασιλιάς έχει αυτιά Γαϊδάρου!


Εναλλακτικός τίτλος: ΟΑΕΕ: Εμφάνισαν μειούμενες τις ηλεκτρονικές συνταγές αποκρύπτοντας τις χειρόγραφες...

Εξέθεσαν τον Πρωθυπουργό βάζοντάς τον να αναγγείλει πλασματική μείωση ως 52% χωρίς να υπολογίσουν τις νέες συνδέσεις.

Εκθέτουν δημόσια τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, βάζοντάς τον να αναγγέλλει μείωση στη συνταγογράφηση στο Ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ύψους 52% (!) χωρίς να έχουν υπολογίσει σωστά τα στοιχεία αλλά και χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους αρκετά μεγάλο δείγμα… Ο λόγος για τους υπευθύνους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των ασφαλιστικών ταμείων που παρουσιάζουν κάθε τόσο εξοικονομήσεις χρημάτων, αλλά παράλληλα σπέρνουν… εντάσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί. Μετά τη «δημιουργική λογιστική» στα χρέη το ΕΣΥ –όπου τα νοσοκομεία αγόραζαν χωρίς να πληρώνουν και έτσι παρουσίασαν πλασματική μείωση στις δαπάνες– τώρα ήρθε η σειρά του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΕ να παρουσιάσουν πλασματική μείωση στις συνταγογραφήσεις του Ταμείου. Το γεγονός μάλιστα ανακοινώθηκε και διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία του ΟΑΕΕ. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ξεκίνησε εσπευσμένα και χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία από τον ΟΑΕΕ στις 18 Οκτωβρίου υποτίθεται ότι εντός των οκτώ μόλις εργάσιμων ημερών μέχρι το τέλος του μήνα μείωσε τη συνταγογράφηση γενικά
κατά 52%! Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι ενώ τη δεύτερη ημέρα (19/10) της ισχύος του μέτρου στον ΟΑΕΕ η συνολική δαπάνη ανερχόταν σε 111.948 ευρώ, την τελευταία του Οκτωβρίου (29/10) ανερχόταν σε 550.000 ευρώ, αυξανόμενη με γεωμετρική πρόοδο!
 Η αλήθεια είναι ότι οι ιθύνοντες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν στο εσφαλμένο συμπέρασμα κάνοντας δύο λάθος ή… εκ του πονηρού λάθος σκέψεις: Πρώτον, αποκρύπτοντας τις χειρόγραφες συνταγές που γράφτηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα, καθώς οι περισσότεροι γιατροί δεν είχαν –ούτε έχουν ακόμα– συνδεθεί με το σύστημα. Και, δεύτερον, αποκρύπτοντας ότι ο αριθμός των ηλεκτρονικών συνταγών που καταγραφόταν κάθε μέρα από τις 18 έως και τις 29 Οκτωβρίου αυξανόταν συνεχώς καθώς όλο και περισσότεροι γιατροί και φαρμακοποιοί συνδέονταν στο σύστημα… Πώς να βγει μέσος όρος του αριθμού των συνταγών όταν κάθε μέρα αυξάνονται οι συνταγές, όπως αποδεικνύεται και από τον πίνακα που σήμερα φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο «Ε.Τ.»; Καθώς όλο και περισσότεροι γιατροί και φαρμακοποιοί συνδέονται στο σύστημα καθημερινά, υπολογίζεται ότι ακόμα και για τον τρέχοντα μήνα δεν θα είναι ασφαλής η διεξαγωγή μέσου όρου συνταγογράφησης.
 Για παράδειγμα, την πρώτη μέρα ισχύος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταγράφηκαν από το σύστημα 4.605 συνταγές, ενώ την τελευταία εργάσιμη μέρα του Οκτωβρίου καταγράφηκαν 10.529 ηλεκτρονικές συνταγές! Αντιστοίχως, τα ποσά ήταν την πρώτη μέρα, στις 18/10, 20.530 ευρώ ενώ στις 29/10 έφτασαν τα 550.000 ευρώ! Επιπλέον, μιλώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης στη Βουλή δήλωσε ότι ο μέσος όρος των ηλεκτρονικών συνταγών που γράφτηκαν μέσα στο δεύτερο αυτό μισό του Οκτωβρίου στον ΟΑΕΕ ήταν 6.500 την ώρα που υπολογίζεται ότι έχουν γραφτεί χειρόγραφα το ίδιο διάστημα –και άρα δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμα– άλλες 16.000 συνταγές. Για ποια μείωση μιλούν λοιπόν όταν μέσα σε οκτώ ημέρες όλα τα μετρήσιμα στοιχεία είναι πλασματικά ή ελλιπή; Να σημειώσουμε ότι χειρόγραφες συνταγές εκτελούνται –και με σχετική εγκύκλιο του ΟΑΕΕ προς γιατρούς και φαρμακοποιούς προ 10ημέρου την οποία είχε δημοσιεύσει ο «Ε.Τ.»– τόσο επειδή οι γιατροί δεν είναι συνδεδεμένοι με το ηλεκτρονικό σύστημα όσο και
για τρεις ακόμα λόγους… Τα αποκαλούμενα «γαληνικά σκευάσματα» που παραγγέλνουν οι δερματολόγοι στους φαρμακοποιούς να τα παρασκευάσουν οι ίδιοι δεν έχουν σταθερή τιμή. Επίσης, τα φάρμακα του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Eρευνας και Τεχνολογίας) δεν έχουν σταθερή τιμή καθώς τιμολογούνται ανάλογα την παρτίδα και τη χώρα προέλευσης. Και, τέλος, όταν οι συνταγές έχουν τυπικές παραλείψεις (π.χ. τον ΑΜΚΑ του γιατρού) δεν γίνονται δεκτές από το σύστημα και στη συνέχεια γράφονται χειρόγραφες. 

Σχόλιο Pharma Team: Το συμπαθές τετράποδο που είναι υπό εξαφάνιση και το γνωστό παραμύθι ενέπνευσαν για τον τίτλο του άρθρου αυτού που βρήκαμε στον Ελεύθερο Τύπο.
Φαντάζομαι πως αν ένας σύμβουλος Πρωθυπουργού του σερβίρει να ανακοινώσει τέτοιες ανακρίβειες, αλλά κι από την άλλη αν ένας Πρωθυπουργός τις ανακοινώνει χωρίς έλεγχο, τότε υπάρχει έλλειμα σεβασμού προς τον πολίτη στην καλύτερη περίπτωση, γιατί αν σκεφτώ τη χειρότερη φοβάμαι πως  πρόκειται το λιγότερο για παντελή άγνοια, προχειρότητα, μεθόδευση, χειραγώγηση της κοινής γνώμης και διάφορα άλλα φαιδρά, αλλά τόσο συνηθισμένα στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας (Περιφερειακή ενότητα Ψωροκώσταινας).

Και έρχονται εδώ και μέρες και προλειαίνουν το έδαφος με ατελείωτες δημοσιεύσεις στον τύπο για την παραβατικότητα των γιατρών και των φαρμακοποιών και θα έρθουν και μετά τις εκλογές να τιμωρήσουν αυτή την επαίσχυντη συμπεριφορά προς τα ταμεία που αυτοί με τόσο κόπο προσπαθούν να κρατούν υγειή και εύρωστα οικονομικά. Φυσικά και να γίνει έλεγχος και να βρεθούν οι παραβάτες και να τιμωρηθούν όπως προβλέπουν ο νόμος και οι πειθαρχικοί κώδικες, αλλά έχουμε αγγίξει και ξεπεράσει το όριο της προβοκάτσιας και θα το δείτε στη συνέχεια. Το χειρότερο όλών είναι ότι η προβοκάτσια αγαπητοί συνάδελφοι  είναι μια εφεύρεση που χρησιμοποιείται εναντίον κάποιου εχθρού και εκεί είναι προφανώς που μας έχουν κατατάξει φαρμακοποιούς και γιατρούς, εκεί όμως έρχονται όταν πονάει το δοντάκι και κλαίγονται, εκεί κοιτούν με δυσπιστία αλλά δε μπορούν να κάνουν αλλιώς, εκεί αφήνουν το βερεσέ τους και εκεί εντέλει γίνονται καλά καθυστερόντας όλοι την οποιαδήποτε αμοιβή προς τον λέιτουργό. Ήρθε η ώρα να συσπειρωθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε και να κοιτάξουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι το μεγαλύτερό μας όπλο.