ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων από 1η Δεκεμβρίου, εθνικό ετήσιο τεστ για τις γυναίκες


15/11/2010 ΥπουργείοΕπικαιρότηταΑνδρέας ΛοβέρδοςΝοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροιολοήμερη λειτουργία νοσοκομείωνπρόληψη καρκίνου μαστού και τραχήλου της μήτραςΕπικαιρότητα Promoted
Από την 1η Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει σε ορισμένα νοσοκομεία η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ενώ από τις 20 Δεκεμβρίου θα ενταχθούν στο σύστημα της ολοήμερης λειτουργίας περισσότερα δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης μέχρι τέλος Μαρτίου 2011 θα έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα του εθνικού ετήσιου τεστ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας για τις γυναίκες ηλικίας από 45 έως 50 ετών.


Το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του υπουργείου Υγείας μέχρι την άνοιξη, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στην τελετή ορκωμοσίας διορισμού νοσηλευτικού προσωπικού στο Γ.Ο.Ν. Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

Συγκεκριμένα, μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, και σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, μέχρι το Μάρτιο του 2011:



-- στο 90% των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας, θα έχει εγκατασταθεί και θα λειτουργεί σύστημα μηχανοργάνωσης, αν όχι ολοκληρωμένο, τουλάχιστον που να καταλαμβάνει τα λογιστήρια, τα φαρμακεία, τις αποθήκες.

-- θα υπάρχει διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ψηφιοποιημένο που να λειτουργεί σε ημερήσια βάση, «ούτως ώστε να ξέρουμε ποιες είναι οι δαπάνες και ποια είναι τα έσοδα των νοσοκομειακών μονάδων και να καταγράψουμε ταυτοχρόνως και τα υλικά που έχουν τα φαρμακεία και οι αποθήκες μας. Είχα πει και επαναλαμβάνω, ότι αυτά θα τα φέρω εις πέρας μέχρι τέλος Μαρτίου, ή δεν έχω θέση εγώ στο δημόσιο σύστημα υγείας».

-- μέσα στο τρέχον έτος θα αλλάξει με έναρξη εφαρμογής από το 2012 το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων.

-- θα καταβληθούν οι οφειλές προς τους προμηθευτές. Από τις αρχές του 2011 θα επιτευχθεί μία μείωση που θα αγγίξει 400 εκατομμύρια ευρώ σε όλο το σύστημα προμηθειών, φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών και παροχή παρακλινικών υπηρεσιών.

-- θα συνεχισθούν με αυτό το ρυθμό οι διορισμοί νοσηλευτικού προσωπικού μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και θα ξεκινήσει νέα διαδικασία για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών για το έτος 2011.

--αλλάζει, με πρόταση που προέκυψε μετά τη συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ, για ένα χρονικό διάστημα 3-4 ετών το σύστημα της κρίσης και αξιολόγησης των γιατρών. Η τροπολογία έχε ι ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου του κ. Παμπούκη και ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή. Θα γίνεται μία κλήρωση εισηγητή γιατρού, η οποία θα είναι ισχυρή πέντε ημέρες και όταν τελειώνει το πενθήμερο και παραιτείται ο εισηγητής, ως συνήθως συμβαίνει στην Αθήνα τουλάχιστον και στη Θεσσαλονίκη, θα αναλαμβάνει την εισήγηση ο διευθυντής της κλινικής, δηλαδή θα γίνεται η διαδικασία ταχύτατα.

--θα προωθηθεί το πρόγραμμα που αφορά τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΕΣΠΑ, «στο οποίο το Υπουργείο Υγείας είναι ουραγός των ουραγών. Και θα προσπαθήσω, είπε ο κ. Α. Λοβέρδος, να είναι απολύτως διαφανές αυτό το πρόγραμμα, κάθε δράση θα αναρτάται στο διαδίκτυο και θα επεξηγείται αναλυτικά».

--Μετά από συμφωνία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακοποιών θα υπάρχει κυλιόμενη επιστροφή χρημάτων προς το δημόσιο σύστημα, μια επιστροφή κυλιόμενη ανάλογα με το τζίρο των φαρμακείων. Έτσι, θα μειωθεί γι’ αυτούς που πουλούν πολλά φάρμακα το ποσοστό κέρδους τους κατ’ ουσίαν, αφού η επιστροφή θα συνιστά εν τη ουσία μείωση του κέρδους αυτού.

-- Από την 1η Δεκεμβρίου, θα εφαρμόζεται πιστά ο νόμος που ορίζει ότι το Σάββατο, το 20% των φαρμακείων θα είναι ανοιχτά. Και η σχετική ρύθμιση του νόμου θα αλλάξει αφήνοντας στην διακριτική ευχέρεια του Περιφερειάρχη να ανεβάζει αυτό το ποσοστό.

-- Μέχρι το τέλος Μαρτίου, το 30% των φαρμάκων που χορηγούνται στα νοσοκομεία θα είναι γενόσημα.

--Από την 1η Δεκεμβρίου σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και από την 20η Δεκεμβρίου σε ένα πάρα πολύ μεγαλύτερο, το ολοήμερο νοσοκομείο θα αρχίσει να λειτουργεί.

--Θα προσπαθήσουμε, τόνισε με έμφαση ο υπουργός Υγείας, να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία με την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος, την εισαγωγή του εθνικού ετήσιου, όμως, τεστ μαστού και τραχήλου για όλες τις Ελληνίδες από το 45ο έως και το 50ο έτος της ηλικίας τους.

--Θα γίνει προσπάθεια για συνέχιση του προγράμματος «Ψυχαργώς».

--Τέλος, θα αρχίσει να δουλεύει εντός των επομένων ημερών, η νέα μονάδα του Υπουργείου για τη Διατροφή και την Άθληση, καθώς και για την ουσιώδη εποπτεία του ΕΦΕΤ

http://www.healthview.gr/node/26389