ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μετ’ εμποδίων η έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων



Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αναβολής της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, καθώς σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις το υπουργείο δεν είναι απολύτως έτοιμο για τις νέες τιμές σε 11.500 φάρμακα. Η αναβολή αυτή -εάν υπάρξει- δεν αποκλείεται να σημαίνει και καθυστέρηση στην έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, στο οποίο ως βάση υπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σημειώνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει δεσμευθεί ότι το νέο δελτίο τιμών θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2010.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου επρόκειτο να αποστείλει στις 12 Αυγούστου τις τιμές στις φαρμακοβιομηχανίες, ενώ την Πέμπτη 19 Αυγούστου είχε προγραμματισθεί η σύγκληση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων προκειμένου να εγκρίνει τις νέες τιμές. Ωστόσο, μέχρι και χθες το βράδυ καμιά φαρμακοβιομηχανία δεν είχε λάβει ενημέρωση για τις νέες τιμές, ενώ κανένα μέλος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων δεν έχει λάβει πρόσκληση για τη συνεδρίαση της 19ης Αυγούστου. Η ανησυχία αυτή, άλλωστε, φαίνεται έστω και έμμεσα από την επιστολή που απέστειλε προχθές ηλεκτρονικά η πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων Αθηνά Λινού προς τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Τιμών Φαρμάκων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου Μ. Κακαζιάνη, επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε και προς την αρμόδια υπουργό κ. Λ. Κατσέλη. «Προκειμένου να προχωρήσω σε σύγκληση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων στις 19 Αυγούστου 2010 για έγκριση των νέων τιμών φαρμάκων σύμφωνα με τον Νόμο 3840, άρθρο 14 (σ.σ. προβλέπει την τιμολόγηση των φαρμάκων βάσει του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.) θα ήθελα να με ενημερώσετε αν ο καθορισμός των νέων τιμών έχει ολοκληρωθεί και οι τιμές που υπολογίσθηκαν έχουν ελεγχθεί από τη Διεύθυνση και είναι σύμφωνες με τον νόμο 3840, άρθρο 14», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Λινού.
Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη επιχειρήθηκε για πρώτη φορά από τις υπηρεσίες του υπουργείου η ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, διαδικασία, όμως, από την οποία προέκυψε σωρεία λαθών, με συνέπεια το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει σε οριζόντιες μειώσεις 22% στις τιμές όλων των φαρμάκων για μια μεταβατική περίοδο.
Εκτός από τις τιμές στα ήδη κυκλοφορούντα σκευάσματα, ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνει ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην έκδοση του δελτίου τιμών μεταφράζεται και στη μη τιμολόγηση νέων φαρμάκων που βρίσκονται στην αναμονή εδώ και πολλούς μήνες.

Πηγή: Καθημερινή, 18/08/10