ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Άνοιγμα επαγγελμάτων υπό προϋποθέσεις







 «Δεύτερες» σκέψεις επικρατούν στην κυβέρνηση, με αιτιολογικό τον κορεσμό συγκεκριμένων κλάδων

Του Βασιλη Nεδου
Πολλά μέτωπα αναμένεται να ανοίξει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα κλειστά επαγγέλματα, ο εξορθολογισμός των νοσοκομειακών προϋπολογισμών, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Παιδείας βρίσκονται στον σχεδιασμό έως τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε θα πρέπει όλα τα υπουργεία να έχουν επίσης προσανατολίσει τις ενέργειές τους προς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, προκειμένου να περάσουν το φθινόπωρο και ο χειμώνας, που προβλέπονται πολιτικά και κοινωνικά ως πολύ δύσκολες εποχές. Μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου φαίνεται ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης έχει δηλώσει ότι ο εκλογικός νόμος είναι ουσιαστικά έτοιμος, απλώς αναμένει το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό, για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες. Οσον αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων φαίνεται ότι τελικά η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση της απελευθέρωσης υπό όρους και προϋποθέσεις. Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδουν ότι στους κλάδους των φαρμακοποιών και των συμβολαιογράφων, καθώς επίσης και σε εκείνον των ταξί, ακριβώς επειδή ο αριθμός τους είναι ήδη μεγάλος, δεν υπάρχει λόγος για άνευ όρων απελευθέρωση, η οποία μάλιστα δεν θα είχε και τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα κλειστά επαγγέλματα δεν θα απελευθερωθούν. Απλά θα αρθούν ορισμένοι περιορισμοί, όπως για παράδειγμα οι γεωγραφικοί στους συμβολαιογράφους ή θα επιτραπεί σε φαρμακεία να συγχωνευθούν σε εταιρικά σχήματα, προκειμένου να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά.
Δεν λείπουν στο ΠΑΣΟΚ και οι απόψεις που θεωρούν ότι οι προβλέψεις του Μνημονίου όσον αφορά τα κλειστά επαγγέλματα είναι παρωχημένες. Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ κ. Ηλ. Μόσιαλου ο οποίος χαρακτήρισε «βλακώδεις δογματισμούς» και «ιδεοληψίες από τις οποίες πρέπει να ξεφύγουμε» τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Ο κ. Μόσιαλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, (Κανάλι 1) ότι στο ΔΝΤ «το θέμα της Υγείας δεν το κατανοούν. Και δεν το κατανοούν γιατί δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Ας βάλουν τα στοιχεία κάτω μία φορά, υποτίθεται ότι είναι άνθρωποι που φέρνουν τεχνογνωσία».

πηγή: Καθημερινή, 11/08/10


Ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κ. Ηλ. Μόσιαλος τονίζει ότι η άνευ όρων απελευθέρωση των φαρμακείων δεν πρόκειται να ευνοήσει τον ανταγωνισμό



Στο πεδίο των κλειστών επαγγελμάτων θα δοθεί μία ακόμη μάχη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έπειτα από την επεισοδιακή εξέλιξη που είχαν οι σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών. Παρά ταύτα, διαφαίνεται πως η κυβέρνηση αρχίζει ήδη να συζητεί τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η απελευθέρωση.

Για παράδειγμα, όσον αφορά το θέμα των φαρμακείων, ο βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κ. Ηλ. Μόσιαλος τόνισε χθες μιλώντας στο Κανάλι 1: «Αυτά που λέει το ΔΝΤ στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δογματισμοί βλακώδεις. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτές τις ιδεοληψίες. Το θέμα της Υγείας δεν το κατανοούν. Και δεν το κατανοούν γιατί δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Ας βάλουν τα στοιχεία κάτω μία φορά, υποτίθεται ότι είναι άνθρωποι που φέρνουν τεχνογνωσία» .

Και σημείωσε: «Θα είναι πρόβλημα αν δώσουμε περισσότερες άδειες και αφήσουμε το σύστημα όπως είναι τώρα. Θα γίνουν περισσότερα φαρμακεία, τα οποία για να επιβιώσουν θα πιέζουν τους γιατρούς να γράφουν περισσότερα και πιο ακριβά φάρμακα. Ηδη έχουμε περισσότερα φαρμακεία... διπλάσια από τους Βέλγους και εικοσαπλάσια από τους Σουηδούς. Τι θα μας προσφέρει το άνοιγμα; Θα δημιουργηθεί μεγαλύτερος ανταγωνισμός; Οχι».