ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΤΩΝ 4 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ



Κοινό σχέδιο δράσης τεσσάρων Ταμείων για τον περιορισμό των δαπανών στην υγεία και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Επί τάπητος τέθηκε σήμερα από τους διοικητές και τον πρόεδρο των τεσσάρων μεγαλύτερων ταμείων της χώρας κοινό σχέδιο δράσης για τον περιορισμό των δαπανών στην υγεία και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη βάση των κατευθύνσεων του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδου συμμετείχαν, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γεράσιμος Βουδούρης, ο διοικητής του ΟΓΑ Παναγιώτης Πέτρουλας, και ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ Κυριάκος Σουλιώτης .

Στη «μάχη» κατά της εισφοροδιαφυγής τα ταμεία μελετούν να ρίξουν ως δέλεαρ προς τους επιχειρηματίες τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από το 2012, και με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί με το πρόγραμμα της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση και που θα ισχύσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2010.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό τα ταμεία μελετούν να προχωρήσουν σε διαφημιστική καμπάνια για να πείσουν τις επιχειρήσεις ότι πρέπει να προχωρήσουν στη ρύθμιση των χρεών τους.

«Πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με του επιχειρηματίες να δημιουργήσουμε έναν «ενάρετο κύκλο» συνεργασίας, στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών», τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η μη καταβολή τους υποθηκεύει το μέλλον των επιχειρήσεων, με τη συσσώρευση χρεών, αλλά και των εργαζομένων οι οποίοι θα βρεθούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Συζητήθηκε ακόμη, η δημιουργία κοινών ομάδων εργασίας, που θα εκπονήσουν σχέδιο ενεργειών εφαρμογής ενιαίων δράσεων ελέγχου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των δαπανών υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθούν, σύμφωνα με τον κ. Πέτρουλα δύο με τρεις ομάδες που θα εξετάσουν όλα τα θέματα.

«Προσπαθούμε να περικόψουμε την κατάχρηση, χωρίς να περιορίσουμε τη χρήση», τόνισε ο διοικητής του ΟΓΑ, συμπληρώνοντας ότι για τον μήνα Ιούνιο επιτεύχθηκε στο ταμείο του μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες κατά 24,5%, ενώ περιορίστηκαν κατά 38% οι συνταγογραφήσεις με μηδενική συμμετοχή, εξοικονομώντας 25 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα για το ΙΚΑ τον ίδιο μήνα οι φαρμακευτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 28%, εξοικονομώντας 40 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον συζητήθηκε και η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την πληρωμή συντάξεων, από την 1η Ιανουαρίου 2011, με την απογραφή του συνόλου των δικαιούχων σύνταξης.

Μάλιστα για το θέμα αυτό ο κ. Βουδούρης τόνισε ότι γίνεται στο ταμείο του έρευνα για να διαπιστωθεί εάν καταβάλλονται συντάξεις σε άτομα που έχουν πεθάνει, επισημαίνοντας ότι στο έργο αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν και τα ληξιαρχεία.

Αναφορικά με τις συντάξεις του ΟΑΕΕ είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή τους μέχρι τέλος χρόνου, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα που θα χρειαστούν δεν θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη των «τεσσάρων» είναι η σταδιακή επανεξέταση του κανονισμού υγειονομικών παροχών του κάθε ταμείου, ώστε να υπάρξει κοινή συνισταμένη για τα τέσσερα ταμεία, καθώς και η δημιουργία κοινοπραξίας των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο την αγορά υγειονομικών υπηρεσιών και υλικών σε καλύτερες τιμές.

«Επικεντρωθήκαμε στη δυνατότητα συνεργασίας για την εξασφάλιση καλύτερου επιπέδου παροχών με χαμηλότερο κόστος», τόνισε ο κ. Σουλιώτης, επισημαίνοντας ότι «θέλουμε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι μας και αυτό πιστεύουμε θα το πετύχουμε με την ηλεκτρονική διαχείριση όλων των ενεργειών στα ταμεία».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ