ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μειώσεις τιμών πάνω από 25% για 12.000 φάρμακα


Εκθεση της ΗΙS Global Insight δεν αποκλείει να υπάρξουν αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις πληροφορίες για απόσυρση από την λίστα φαρμάκων 842 σκευασμάτων, που θα προστεθούν στα προϊόντα λάιφ στάιλ.



Της Μανταλένας Πίου


Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων με σκοπό την επικύρωση της ανατιμολόγησης όλων των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αναφέρουν έγκυρες πηγές, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου από 1ης Σεπτεμβρίου να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων, που σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα επιφέρει μεσοσταθμική μείωση στις τιμές άνω του 25%.

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης αφορά περισσότερα από 12.000 φάρμακα και για ορισμένα από αυτά η μείωση στις τιμές, που επήλθε από τον Μάιο με την μεταβατική αγορανομική διάταξη (η ισχύς της οποίας θα καταργηθεί με το νέο σύστημα) μπορεί και να ξεπερνά το 35%.


Μεώσεις
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι με τη διάταξη οι οριζόντιες μειώσεις τιμών έφθασαν ως και 27%, ενώ η μεοσταθμική πτώση στις τιμές των φαρκάκων ήταν 21,5%. Η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι οι μειώσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ ετησίως για τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι νέες τιμές των φαρμάκων που καλείται να επικυρώσει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων καθορίζονται από το άρθρο 14 του ν. 3840/31/3/2010, το οποίο προβλέπει ότι οι τιμές των προτότυπων φαρμακευτικών προϊόντων μετά την πιστοποίηση λήξης του πρώτου εθνικού ή ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας μειώνονται κατ' ελάχιστον 20%.

Οι τιμές των φαρμάκων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό 90%, ενώ οι τιμές φαρμακευτικών προϊόντων που παρασκευάζονται ή συσκευάζονται ή εισάγονται στη χώρα πρέπει να διαμορφώνονται από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών του φαρμακευτικού προϊόντος στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.


Νοσοκομεία
Πρόσφατα η κυβένηση ανακοίνωσε τη μείωση κατά 10,41% μίας σειράς νοσοκομειακών φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις, που η φαρμακοβιομηχανία είδε με μεγάλο σκεπτικισμό, δεδομένου ότι δεν είναι μόνον η Ελλάδα αλλά και πολλές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης που περικόπτουν τις τιμές. Εκθεση της ΗΙS Global Insight. δεν αποκλείει να υπάρξουν αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ στο ρεπόρτ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις πληροφορίες για απόσυρση από την λίστα φαρμάκων 842 σκευασμάτων, που θα προστεθούν στα προϊόντα λάιφ στάιλ, όπως βιταμίνες, αντιόξινα, φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα, σκευάσματα για το κόψιμο του τσιγάρου κ.λπ.